Wat willen de partijen in Pekela? De standpunten in het kort

Stemhulp Pekela
Stemhulp Pekela © RTV Noord
Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Welke plannen en ideeën hebben de partijen? RTV Noord vat de verkiezingsprogramma’s samen.
Dit zeggen de partijen over de belangrijkste thema’s in Pekela:

Wonen

CDA: Investeer in levensloopbestendige woningen voor ouderen. Ook nieuwe vormen van wonen, waarbij meerdere generaties in een huis wonen. Kleine bedrijvigheid bij een woning moet mogelijk zijn.
GroenLinks: Nieuwbouw mogelijk maken in de lintdorpen. ‘Rotte kiezen’ aanpakken en geschikt maken voor onder andere jongeren. Een starterslening aanbieden voor starters op woningmarkt.
PvdA: Er moeten meer sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector komen. Ook moet de gemeente speciale aandacht hebben voor starters en asielzoekers met een verblijfsvergunning. De PvdA wil ‘huisjesmelkers’ tegengaan.
PVV: Woningcorporaties moeten meer huurwoningen bouwen. Er moeten wooncomplexen komen waar jongeren en ouderen samenwonen. Asielzoekers met een verblijfsvergunning mogen geen voorrang krijgen bij het vinden van een huurwoning.
Samen Voor Pekela (SVP): In kaart brengen waar nieuwbouw mogelijk is, voorkeur is op open plekken in dorpen. Voormalige verzorgingshuizen renoveren en geschikt maken voor beschut wonen. Druk uitoefenen op eigenaren van bouwvallige panden om het huis te vervangen voor nieuwbouw.
SP: Geen ruimte geven aan commerciële investeerders. Onderzoeken of eigenaren verplicht in hun huis moeten wonen (‘zelfwoonplicht’). Geen huizen meer slopen, maar renoveren. Woningbouwcorporaties verplichten om te investeren in isolatie en energiebesparing.
VVD: Meer nieuwe huizen bouwen, zodat mensen betaalbaar in de gemeente kunnen blijven wonen.
(Oud-) bewoners van de Lindenlaan in Nieuwe Pekela
(Oud-) bewoners van de Lindenlaan in Nieuwe Pekela © Derk Bosscher/RTV Noord

Duurzaamheid

CDA: Geen standpunten over duurzaamheid.
GroenLinks: Geen grote windparken in het gebied. Wel kleine windmolens bij boeren en dorpen, als daar draagvlak voor is. Omgeving moet profiteren bij eventuele aanleg zonnepark. Tegen de bouw van een kerncentrale of het opslaan van radioactief afval in lege gasvelden of zoutcavernes.
PvdA: Geen grootschalige zonneparken of windmolens. Gemeente moet lokale initiatieven steunen om duurzame energie op te wekken. Gemeente moet huishoudens stimuleren om minder energie te verbruiken.
PVV: Duurzaamheidssubsidies afbouwen. Geen gemeentelijke elektrische auto’s kopen, tenzij die goedkoper zijn. Geen nieuwe windmolens en zonneparken bouwen.
Samen Voor Pekela (SVP): Geen windpark in de gemeente. Plaats zonnepanelen op huizen en bedrijfsgebouwen. Gemeentelijke gebouwen moeten besparen. Lokale initiatieven rondom duurzaamheid steunen.
SP: Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk op daken van huizen en openbare gebouwen. Kleine windmolens en kleinschalige zonneparken mogen, maar vijftig procent van de opbrengst moet naar omwonenden. Corporaties dwingen om huizen met een laag energielabel te verduurzamen.
VVD: Geen standpunten over duurzaamheid.
Zonnepanelen
Zonnepanelen © Carl Attard/Pexels

Bruggen

De gemeente Pekela wil ruim twintig van de 34 bruggen slopen, omdat er te weinig geld is om ze allemaal te onderhouden. Welke keuzes moet de gemeente maken?
CDA: Wegen, bruggen en het Pekelder Hoofddiep moeten goed onderhouden worden. In het verkiezingsprogramma van het CDA staat geen plan om dit probleem aan te pakken.
GroenLinks: ‘Stop de bruggensloop’. De gemeenteraad moet dit besluit heroverwegen. Doe een proef om een maand lang twintig bruggen te blokken, zodat de impact voor de inwoners duidelijk wordt. Eerst vragen wat Pekelders met de bruggen willen, daarna een besluit nemen.
PvdA: Geen standpunten over bruggen.
PVV: Het aantal bruggen verminderen, de doorvaart garanderen.
Samen Voor Pekela (SVP): Als bruggen kapot zijn, moeten ze worden gesloopt of vervangen zodat de pleziervaart er weer langs kan.
SP: Geen standpunten over bruggen.
VVD: Geen standpunten over bruggen.
Een brug in Nieuwe Pekela
Een brug in Nieuwe Pekela © Google Street View

Economie

CDA: Inzetten op het aantrekken van (grote) bedrijven, die zorgen voor werkgelegenheid. Terughoudend zijn met teruggave van landbouwgrond aan natuur. Bestaande voorzieningen zoveel mogelijk in stand houden.
GroenLinks: Het midden- en kleinbedrijf (mkb) ondersteunen om werkgelegenheid te houden. Gemeente, ondernemers en scholen moeten samenwerken om vernieuwende werkgelegenheid te bevorderen. Mensen omscholen naar ‘groene banen’, zoals installateurs van warmtepompen en zonnepanelen.
PvdA: Er moeten meer bedrijven naar Pekela komen om de werkgelegenheid te vergroten. Hennep is het nieuwe strokarton voor Pekela. Er moet een ambachtsschool komen om jongeren zonder diploma aan een baan te helpen.
PVV: Ondernemers moeten minder belasting betalen. Bedrijven krijgen een subsidie als zij een Pekelder in dienst nemen of stage laten lopen. Eisen versoepelen als een bedrijf zich wil vestigen.
Samen Voor Pekela (SVP): Meer bedrijven naar Oost-Groningen halen, onder andere door beter met omliggende gemeenten samen te werken. Pekela blijven promoten als ‘prima plek om te wonen en te ondernemen’.
SP: Geen standpunten over duurzaamheid.
VVD: De economie ‘blijven stimuleren’. Verder heeft de VVD geen standpunten over economie.
Oud-medewerkers van de strokartonfabriek in Oude Pekela
Oud-medewerkers van de strokartonfabriek in Oude Pekela © RTV Noord

Volledige verkiezingsprogramma's

De standpunten zijn samengevat uit de verkiezingsprogramma's van de deelnemende partijen. De volgorde is op basis van de lijstvolgorde op de kieslijst.
Bekijk hieronder de volledige verkiezingsprogramma’s: