Groningers beveiligen zich minder goed tegen criminaliteit dan veel andere Nederlanders

Groningers nemen minder vaak preventieve maatregelen tegen criminaliteit dan Nederlanders in het algemeen. Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vandaag is gepubliceerd.
Zo heeft 58 procent van de Groningers extra veiligheidssloten op de buitendeuren, tegen 63 procent van alle Nederlanders bij elkaar. Ook als het gaat om bijvoorbeeld alarminstallaties, camerabewaking en verlichting met sensoren hebben Groningers zichzelf minder beveiligd.
Het zijn vooral de stedelijke gebieden in het land waar inwoners minder vaak aan preventie doen dan in landelijkere gebieden. Omdat Groningen qua inwoneraantal een grote stempel drukt op de provincie, is dit terug te zien in de provinciale cijfers.

Meer onveiligheid in centrum en noorden van Stad

Met name de bewoners van het stadscentrum en het noorden van de stad nemen verhoudingsgewijs minder veiligheidsmaatregelen. Tegelijkertijd zijn bewoners van deze gebieden wel het vaakst slachtoffer van traditionele criminaliteit zoals geweld, inbraak, diefstal en vernieling.
Ook hebben inwoners van het noorden van de Stad hebben meer dan andere Groningers last van onveiligheid. 20 procent van hen ervaart weleens onveiligheidsgevoelens. Dat is aanmerkelijk meer dan het Groningse gemiddelde van 13,5 procent.
Omdat het CBS alleen de feiten onderzoekt, geeft de instantie geen verklaringen.
Als een woning niet van jezelf is, voel je minder een prikkel om er zelf geld in te steken
Ward Rauws, planoloog RUG

Huurwoningen als oorzaak

Ward Rauws, planoloog bij de Rijksuniversiteit Groningen, heeft wel een idee waarom bewoners van deze gebieden minder maatregelen nemen, terwijl ze meer met criminaliteit en onveiligheid te maken hebben. Volgens hem speelt de aanwezigheid van veel huurwoningen een belangrijke rol. Het gaat dan zowel om sociale huur als om de vrije sector.
'Een sociale huurwoning is niet in eigendom van de bewoner. Veel veiligheidsmaatregelen kosten geld. Maar als een woning niet van jezelf is, dan voel je meestal ook minder een prikkel om dat geld er zélf voor neer te tellen.'
Als dat geld er al is. Want veel mensen in sociale huurwoningen bevinden zich aan de onderkant van de sociaal-economische ladder, en hebben het niet breed. Rauws: 'Er zijn in het leven een heleboel dingen die aandacht vragen. Hoe hoger het inkomen, hoe stabieler de levenssituatie, waardoor je meer ruimte hebt om na te denken over wat er nodig is om je huis veiliger te maken.'
In onderstaande kaart zie je per regio hoeveel veiligheidsmaatregelen gemiddeld hebben genomen. Hoe hoger het cijfer, hoe meer maatregelen er gemiddeld zijn genomen. Lees verder onder de kaart.
Op sommige plekken hebben mensen meer veiligheidsmaatregelen rondom huis dan in andere delen.
Op sommige plekken hebben mensen meer veiligheidsmaatregelen rondom huis dan in andere delen. © CBS

Meer maatregelen in Oost-Groningen

In het oosten van de provincie nemen inwoners in verhouding juist meer veiligheidsmaatregelen. Tegelijkertijd is daar de tevredenheid over het optreden van de politie het laagst.
Er is overigens ook positief nieuws te melden. Groningers ervaren minder verloedering van hun buurt dan gemiddeld. Ook de ervaren verkeersoverlast is lager.