Boeren zamelen spullen in voor Oekraïne: 'Hartverwarmend, maar ook chaotisch'

Het erf van Van der Burg ligt vol spullen voor Oekraïne
Het erf van Van der Burg ligt vol spullen voor Oekraïne © Steven Radersma/RTV Noord
‘Het is overweldigend druk. Aan de ene kant hartverwarmend, maar ook een beetje chaotisch.’ Op de boerderij van Pieter van der Burg in het Oost-Groningse Oostwold worden spullen ingezameld voor Oekraïne.
Het gaat om een initiatief van de organisatie Dutch farmers for Ukraine. Van der Burg kreeg gisteren al twintig bigbags vol spullen, maar vandaag is het nog drukker.
Dat had de Oost-Groninger boer niet helemaal verwacht.
Van der Burg kreeg gisteren al twintig bigbags vol spullen
Van der Burg kreeg gisteren al twintig bigbags vol spullen © Steven Radersma/RTV Noord
‘Ik ben ook nog op het bedrijf bezig met allerlei werkzaamheden. Ik krijg elke vijf minuten wel een telefoontje, maar de helft kan ik amper beantwoorden. Gelukkig zijn er buren die helpen’, vertelt Van der Burg.
Boerenerf in Oostwold ligt vol met ingezamelde spullen voor Oekraïne
Wat hier nu staat, is al meer dan een vrachtwagen vol
Pieter van der Burg van Dutch farmers voor Oekraïne

Spullen voor vluchtelingen en voor Oekraïne

Het begon allemaal met de vraag naar noodaggregaten om waterpompen op gang te houden. ‘Inmiddels heb ik een lijst gekregen met spullen die nodig zijn: warme kleding, schoeisel, slaapzakken, luiers, helmen, nachtkijkers’, somt Van der Burg op. Die spullen worden gescheiden in twee partijen. ‘De ene partij gaat naar een boer in Polen. Die spullen zijn vooral voor vluchtelingen. De andere spullen gaan naar boer Kees Huizinga in Oekraïne.’
De spullen op het erf van boer Pieter van der Burg
De spullen op het erf van boer Pieter van der Burg © Steven Radersma/RTV Noord

Op zoek naar andere inzamellocatie

Van der Burg kijkt om zich heen. ‘Wat hier nu staat, is al meer dan een vrachtwagen vol. En een tweede vrachtwagen krijgen we ook wel vol.’ Daarom heeft Van der Burg aangegeven dat het inleveren maandagmiddag om twee uur even moet stoppen. ‘Dan kunnen wij de vrachtwagen inpakken.’
Voor later in de week zoekt Van der Burg een locatie waar spullen ingezameld kunnen worden, zodat dat niet meer op zijn bedrijf hoeft.