Alle Groningse gemeenten zoeken naar opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen melden zich bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel om onderdak te vragen
Oekraïense vluchtelingen melden zich bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel om onderdak te vragen © ANP
Alle Groningse gemeenten gaan deze week op zoek naar locaties waar Oekraïense vluchtelingen kunnen worden opgevangen. De tien Groningse burgemeesters hebben dat maandagavond in een speciale bijeenkomst besloten.
De bedoeling is dat aan het eind van deze week een lijst met locaties verspreid over de hele provincie is opgesteld.

'Willen snel stappen maken'

'Verschillende gemeenteraden hebben de afgelopen week laten weten dat ze een rol willen spelen in de opvang van mensen die vluchten vanwege de oorlog in Oekraïne. De burgemeesters delen die bereidwilligheid', zegt Hans Coenraads, woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling van Groningen.
'We willen daarom snel stappen maken', gaat Coenraads verder. 'Daarom gaan de burgemeesters dinsdag in de vergaderingen met hun wethouders verkennen wat er concreet mogelijk is aan locaties in de regio Groningen.'

Alle burgemeesters zoeken opvanglocaties

Coenraads laat weten dat de burgemeesters van alle tien gemeenten in onze provincies opvanglocaties zoeken. Ook burgemeester Jaap Velema van Westerwolde inventariseert de mogelijkheden in zijn gemeente.
Die gemeente kent een unieke situatie vanwege de aanwezigheid van het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Vanwege de problematiek die dat centrum met zich meebrengt, staat Velema doorgaans niet te springen om opvanglocaties in zijn gemeente. De situatie in Oekraïne verandert dat standpunt.
Coenraads laat weten dat er 'her en der' al mogelijke locaties genoemd worden. 'Maar we willen dit zorgvuldig doen. Zo worden omwonenden van opvanglocaties eerst geïnformeerd, voordat we een locatie bekendmaken.'