Boete voor het té ruw vangen van pluimvee gaat in mei omhoog

Scharrelkippen bij een boer
Scharrelkippen bij een boer © Steven Radersma/RTV Noord
Te ruwe vangmethodes bij pluimveehouders worden per 3 mei zwaarder beboet. Dit maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend. Als een pluimveehouder meer dan twee procent 'vangletsel' heeft, krijgt hij nu een totale boete van 1500 euro. Vanaf mei bedraagt die boete 1500 euro per stal.
Als het vangletsel hoger is dan vijf procent, komt er nog eens 1500 euro boete bij.
Pluimvee wordt door vangploegen, met of zonder vangmachines, in containers en kratten gestopt en daarna vervoerd naar slachthuizen. Daarbij kunnen de dieren vleugels breken of ernstige bloedingen oplopen. 'Vangletsel betekent een ernstige aantasting van het dierenwelzijn. Ieder dier met vangletsel is er één te veel', zegt Lisette de Ruigh, directeur Keuren bij de NVWA.

Per stal

Tot nu toe kreeg de pluimveehouder bij een overtreding een boete van 1500 euro, ongeacht hoeveel stallen dat bedrijf heeft. Volgens de toezichthouder kan het voor bedrijven met meerdere stallen dan een economische afweging zijn om dezelfde dag alles leeg te halen en die ene boete voor lief te nemen. Vanaf mei krijgt de ondernemer een boete van 1500 euro per leeggehaalde stal wanneer té veel vangletsel is geconstateerd. Bij vijf stallen zou in dat geval 7500 euro aan boete betaald moeten worden.
Het vangletsel is volgens de toezichthouder de laatste jaren in Nederland verminderd. Het aantal leeggehaalde stallen waarbij te veel vangletsel werd geconstateerd, ging van 27 procent in 2017 naar vier procent in 2021. Toch is er ruimte voor verbetering, vindt Ruigh: 'We denken dat nog een laatste verbeterslag mogelijk is in het terugdringen van het vangletselpercentage bij Nederlandse pluimveehouders. We streven naar een percentage dicht bij de nul procent.'

Gelijktrekken

NVWA trekt dit handhavingsbeleid gelijk met andere overtredingen, zoals voetzoollaesies (ontsteking van de voetzool) en bezettingsdichtheid (toegestane aantal dieren per vierkante meter in de stal). Die overtredingen worden al per stal beboet. Ingehuurde vangploegen worden al sinds mei 2021 beboet als blijkt dat dieren bij het vangen té veel verwondingen hebben opgelopen.