Politieke onrust over stedenband tussen Groningen en Moermansk: 'Niet meer passend' (update)

Groningen en Moermansk hebben een stedenband
Groningen en Moermansk hebben een stedenband © RTV Noord
Het bestuur van de Stedenband Moermansk-Groningen zag kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen reden om de samenwerking met de Russen tegen het licht te houden. D66 en VVD in Groningen vinden wel dat er een eind moet komen aan de samenwerking. Het bestuur van de stedenband betreurt de gang van zaken.
Het college van burgemeester en wethouders spreekt dinsdag tijdens het wekelijks overleg over de situatie rondom de inmiddels veelbesproken stedenband. De stadsbestuurders hebben zich dinsdagmiddag eveneens uitgesproken over het samenwerkingsverband. Ze laten weten dat de band niet verbroken gaat worden omdat de band zich richt op de samenwerking tussen inwoners en niet gericht is op de overheid van Rusland. 'Niet de bevolking van Moermansk, maar het regime van Poetin moet worden aangesproken', schrijft het college. 'Er zullen geen activiteiten worden ondernomen die direct of indirect uitgelegd kunnen worden als steun aan het Russische regime', valt in het vervolg van het schrijven te lezen.
Ik kan het alleen maar spijtig vinden
Marjo van Dijken - stedenbandvoorzitter

Andere invulling

VVD en coalitiepartij D66 vinden de samenwerking inmiddels niet meer kunnen. Tom Rustebiel (D66) laat weten dat hij, samen met de VVD, het niet meer passend vindt om de naam van Groningen te verbinden aan een Russische stad. ‘Onder de vlag van de stedenband hebben projecten plaats op het gebied van onderwijs, cultuur en mensenrechten. Die lijken ons waardevol. We zijn benieuwd of er ook een vorm is om dit door te zetten zonder dat de naam van Groningen verbonden is aan Moermansk. Want ook de inwoners van Moermansk hebben niet voor deze oorlog gekozen', zegt hij.

Stedenband: 'Spijtig'

Stedenbandvoorzitter Marjo van Dijken reageert zuchtend op de ophef die ontstaat binnen de gemeenteraad van Groningen. 'Ik kan het alleen maar spijtig vinden.' De bestuursvoorzitter benadrukte eerder al dat de stedenband met name bestaat uit contact tussen inwoners en dat er geen sprake is van politieke banden. 'Ik vind juist dat zo'n band nu zo belangrijk is.'
Voormalig PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken is voorzitter van de stedenband
Voormalig PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken is voorzitter van de stedenband © RTV Noord
Van Dijken snapt de ophef van D66 en VVD ook niet echt. Ze zouden zich met andere zaken moeten bezighouden. 'Je moet je als politiek druk maken om een aantal politici dat Poetin een toffe peer noemt. Uit je daar maar over. Wij doen uitwisselingen tussen studenten en helpen onder meer mensen met een handicap. Om dit nu politiek te maken over de ruggen van goedwillende mensen.... Ook in Rusland zijn er mensen die van het huidige regime af willen. Die moeten we niet laten stikken', zegt ze krachtig.

D66

In de ogen van de stedenband zou juist een pro-Europese partij als D66 beter moeten weten. 'Kijk om opheldering vragen, wat ze nu doen, dat kan altijd. Het is wel een doodzonde dat juist die partij met haar Europese en samenwerkingsgedachten er nu voor kiest om de deur in het slot te doen', aldus het voormalige PvdA-Kamerlid.
De gemeente Groningen heeft laten weten dat ze met een antwoord op de door D66 en VVD gestelde vragen zullen komen.
Update: In de eerdere versie van het bericht stond al dat het college van B&W de stedenband vermoedelijk intact zou houden. Dat is ook het geval en daarom is dit bericht aangevuld met een officiële reactie van het college.