Vrijwilligers houden Groningse straten schoon: 'Dat klakkeloos weggooien van afval stuit mij zo tegen de borst'

Drie vrijwilligers van Groningen Schoon Dankzij Mij, en een stille kracht
Drie vrijwilligers van Groningen Schoon Dankzij Mij, en een stille kracht © Luna Smit/ RTV Noord
'Wij hebben inmiddels al bijna 3000 afvalverzamelaars in Groningen die op een of andere wijze vrijwillig hun steentje bijdragen aan een schoner Groningen', zegt Kars Ottens, milieusteward van Groningen Schoon Dankzij Mij.
Het is een initiatief van de gemeente Groningen. De in 2008 opgerichte organisatie was aanvankelijk bedoeld als eenjarig plan, maar dankzij haar succes is het doorgezet. Sindsdien zijn verschillende opruimacties voor zwerfaval georganiseerd in de gemeente Groningen.

'De gemeente kan niet alles'

Met het inzamelen van afval helpen de vrijwilligers, die bekend staan als de stille krachten. 'De eerste stille kracht was iemand die rommel in het park zag en daar iets aan wilde doen. Toen hebben wij hem een grijpje en vuilniszak gegeven en zo is eigenlijk de stille kracht ontstaan', licht Ottens toe. 'Ze zorgen dat Groningen een beetje schoon blijft, omdat de stille krachten op plekken komen waar de gemeente niet altijd komt. De gemeente doet natuurlijk heel veel, maar kan niet alles.'
Naast het organiseren van de inzamelacties, zitten de bestuursleden ook in het veld. Zo geven ze milieulessen op scholen, staan bij milieustraten en helpen de stille krachten af en toe met opruimen. Tijdens de lessen laten ze zien wat het gevolg is van het weggooien van afval voor de wereld, de dieren en de mens. 'Zo proberen wij de kinderen bewust te maken dat ze geen rommel op straat moeten gooien', zegt Ottens.
Ik erger me altijd heel erg aan afval en mijn uitgangspunt waren altijd de vogels
Stille kracht Tineke Muller

Stille krachten

Tineke Muller is zo'n stille kracht, die sinds 2019 voor de milieuorganisatie vuil verzamelt. Voor haar inzet heeft zij een gouden grijper ontvangen.
'Voordat ik op de hoogte was van de groep Groningen Schoon Dankzij Mij, was ik altijd al onbewust een stille kracht, dus ik liep heel vaak al rommel op te ruimen', vertelt ze. De gevolgen van afval op het milieu zorgen ervoor dat Muller zich verantwoordelijk voelt voor het schoonhouden van haar leefomgeving. 'Ik erger me altijd heel erg aan afval en mijn uitgangspunt waren altijd de vogels. Ik zie wel eens vogeltjes met draadjes om hun pootjes of ze zitten in pindanetjes. Dat klakkeloos weggooien van afval stuit mij zo tegen de borst.'
Stille krachten houden Groningen schoon

Opruimevenement Lentekriebels

Van 4 tot en met 30 april 2022 organiseert Groningen Schoon Dankzij Mij onder de naam Lentekriebels een afvalinzamelactie. 'Iedereen kan zich aanmelden om hun leefomgeving op te ruimen en wij bieden materiaal aan', zegt Ottens. 'Vorig jaar waren er meer dan 6000 mensen aanwezig tijdens Lentekriebels.'
Aanmelden voor dit opruimevenement kan tot 6 maart. De organisatie moedigt iedereen aan om mee te doen: 'Een beter milieu begint bij jezelf en dat is ook gewoon echt zo', aldus Ottens.