Acht jaar cel voor doden dansdocente in stadswijk Vinkhuizen

Politie tijdens het onderzoek bij de woning aan de Briljantstraat
Politie tijdens het onderzoek bij de woning aan de Briljantstraat © Joey Lameris/112 Groningen
De 59-jarige Remy Y. uit Groningen moet voor doodslag op zijn ex-partner Cindy Woo een celstraf van acht jaar uitzitten. De dansdocente werd vorig jaar op 15 maart door Y. gewurgd in haar woning aan de Briljantstraat in Groningen.
Volgens de rechter reageerde Y. op dat moment vanuit een hevige gemoedsopwelling en was hij buiten zichzelf van woede.

Lager dan de eis

De officier van justitie eiste twee weken geleden voor doodslag een celstraf van tien jaar. De rechter hield meer rekening met de psychische toestand van Y. op het moment van het misdrijf. Y. kampt met een aanpassingsstoornis en sombere stemmingen en werd daardoor beïnvloed. Dit belemmerde hem in het maken van andere keuzes en de daad kan hem daardoor in verminderde mate worden aangerekend, oordeelt de rechter.

Hoop vervlogen

Y. kon het niet verkroppen dat Woo een definitieve punt achter hun relatie zette. De man woonde al meer dan een jaar niet meer bij haar, maar had nog steeds de stille hoop dat de breuk toch weer werd gelijmd. De hoop vervloog toen hij ontdekte dat zij een nieuwe vriend had. Vanaf dat moment controleerde hij haar excessief en bespiedde hij haar vanuit haar tuin.

Belaging na bezoek aan de politie

Woo meldde zich een dag voor het fatale incident op het politiebureau en deed melding van belaging door Y. Ze wist op dat moment niet dat ze door Y. was gevolgd. Een dag later wachtte hij haar op in haar woning. Hij parkeerde zijn auto een eind verderop en verschool zich op een slaapkamer. Hij overrompelde de vrouw in de keuken en probeerde naar eigen zeggen een gesprek met haar aan te gaan.

Berichtjes op haar telefoon

De vrouw wilde naar buiten, maar werd door Y. tegengehouden. Beiden raakten in een worsteling. Y. snoerde haar hals af met een ceintuur van een jas. Hij dwong haar haar telefoon en ook de pincode af te geven. Hij stuurde de nieuwe vriend een bericht dat de relatie over was en las enkele berichten van Woo en haar nieuwe vriend. De drift sloeg toe en Y. trok het ceintuur steviger aan en drukte haar hals dicht. De vrouw overleed drie dagen later aan haar verwondingen.
Y. toonde eerder op zitting berouw. De rechter rekende Y. zwaar aan dat hij zijn kinderen enorm veel verdriet heeft bezorgd door hun moeder om het leven te brengen.