Vogelgriep in Losdorp kost ook 74.500 kuikens in Holwierde het leven

Op enkele plekken in de provincie geldt een vervoersverbod naar aanleiding van de vogelgriep
Op enkele plekken in de provincie geldt een vervoersverbod naar aanleiding van de vogelgriep © Reinder Smith/RTV Noord
Vanwege de vogelgriepbesmetting bij het vleeskuikenbedrijf in Losdorp worden vandaag ook circa 74.500 vleeskuikens van een pluimveehouder in Holwierde geruimd. Dit bedrijf wordt als risicovol contact gezien van het besmette bedrijf in Losdorp.
Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Kuiken van beide bedrijven verzorgd

Na de vogelgriepuitbraak in Losdorp van maandag voerde de NVWA een traceringsonderzoek uit. Daaruit bleek dat de houder van het vleeskuikenbedrijf in Losdorp ook de vleeskuikens van het bedrijf in Holwierde verzorgt. om die reden verklaarde de NVWA het bedrijf als verdacht.
'Omdat niet volledig uit te sluiten is dat met deze activiteiten het vogelgriepvirus is overgebracht van de locatie in Losdorp naar het bedrijf in Holwierde, is besloten om de vleeskuikens op het bedrijf te ruimen.' Volgens de NVWA komen dit soort preventieve ruimingen vaker voor en zijn ze gebaseerd op een risicobeoordeling.

Vijfde uitbraak in korte tijd

De uitbraak van het virus in Losdorp was alweer de vijfde in onze provincie in twee weken tijd. De NVWA heeft 37.000 vleeskuikens geruimd. Onder pluimveehouders nemen de zorgen over een uitbraak inmiddels toe.