Groninger Bodem Beweging: Gronings gas geen alternatief voor gas uit Rusland

Er gaan stemmen op om Gronings gas in te zetten als er geen Russisch gas meer wordt geleverd. Onder meer columnist en econoom Frank Kalshoven van de Volkskrant pleit daar voor. De Groninger Bodem Beweging reageert: 'Pure fantasie'.
Kalshoven verbindt aan de extra winning van Gronings gas wel de voorwaarde dat de euro's die er mee worden verdiend naar een fonds voor Groningers gaat. Ook zouden Groningers er zelf voor 'te porren' moeten zijn. Kalshoven schat in dat er in zo'n fonds 100 miljard euro zou kunnen zitten, de waarde van het gas dat nog in onze bodem zit.
Geld goed verdelen is een probleem
Het is volgens de Groninger Bodem Beweging niet alleen pure fantasie, maar ook zo goed als onuitvoerbaar. In een ingezonden brief in de NRC wijst Merel Jonkheid van de organisatie op de problemen die de verdeling van geld opleverden binnen het bestuursakkoord Groningen en het Nationaal Programma Groningen. Ook zou het binnen afzienbare tijd vinden van aannemers en materialen om woningen veiliger te maken op z'n minst een uitdaging zijn.
Tankstation Rusland
Kalshoven brengt een reeks argumenten in stelling: 'Een fonds waarmee getroffen Groningers eindelijk hun woningen kunnen laten fiksen zonder oeverloos bureaucratisch geneuzel. Een fonds waarin ruim geld overblijft om te investeren in de economie en maatschappij van Groningen. Een fonds, uiteraard, dat de in het verleden aangerichte schade één op één verhaalt bij de Nederlandse staat (en lekkere diepe zakken heeft om daar eens goed voor te gaan zitten). En uiteraard met volledige Groningse zeggenschap over het tempo waarin dat gas wordt opgepompt.'
En waar het hem vooral om te doen is: het afsnijden van Rusland van de inkomstenbron waar het land afhankelijk van is. Hij ziet het land als een tankstation. 'Minder klanten voor Tankstation Rusland'.
Geld is niet het probleem, maar de veiligheid
Jonkheid laat zich niet verleiden door rozige financiële vooruitzichten. 'Het gaswinningsprobleem in Groningen is geen financieel probleem dat op te lossen valt met meer geld. Het is een veiligheidsprobleem. Groningers leven in een onveilige situatie omdat de kans op een zware beving door de mijnbouw nog steeds reëel is.'
Geen simpele oplossingen
En er is nog een omstandigheid waar Jonkheid op wijst. We hoeven volgens haar niet te rekenen op lagere gasprijzen als de kraan in Groningen weer open gaat. De reden daarvoor is dat de prijs wordt bepaald op de spotmarkt voor hoogcalorisch gas. Het Groningse gas is laagcalorisch.
'Dus voor de complexe energietransitie en de geopolitieke ontwikkelingen van nu zijn er helaas geen simpele oplossingen. En dat is een hard gelag', besluit Jonkheid de ingezonden brief.