Hortus en Biotoop Haren in handen van gemeente: 'Woningbouw is niet aan de orde'

De Hortus in Haren
De Hortus in Haren © Rob Stoeltje/Flickr/Fotobewerking RTV Noord
De Hortus en Biotoop in Haren zijn in handen gekomen van de gemeente Groningen. Het complex is voor een bedrag van 3,6 miljoen euro overgenomen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). 'Het groene karakter willen wij zeker behouden', verzekert wethouder Roeland van der Schaaf. De Hortus zelf zet wel enkele vraagtekens.
De aankoop hing al geruime tijd in de lucht maar is nu dus definitief. De beide terreinen hadden voor de RUG geen waarde meer sinds de biologieafdeling naar Zernike is verhuisd. De Biotoop en de Hortus waren jarenlang het centrum van de biologieafdeling van de universiteit. De biotoop is op dit moment een zogenaamde broedplaats voor bedrijven en kunstenaars . De Hortus bestaat uit 20 hectare aan verschillende tuinen, waaronder de welbekende Chinese- en Laarmantuin.

'Buitengewoon belangrijk gebied'

Er is al langere tijd onrust over het voortbestaan van de beide locaties. Wethouder Van der Schaaf (PvdA) bezweert dat er voorlopig niet gemord gaat worden aan de huidige functies van de terreinen.
'De Hortus is een buitengewoon belangrijk gebied. Het heeft een belangrijke functie op het gebied van recreatie en ecologie. Het wordt enorm gekoesterd door de gemeenschap. Dat groene karakter willen we dan ook behouden. Verhalen over woningbouw zijn niet aan de orde.'

Bewoners en bedrijven

In de Biotoop zitten zo'n 180 bedrijven gevestigd en daarnaast wonen er ook nog eens 180 mensen. Dat zal de gemeente na de aankoop in stand houden.
Wij kopen dit niet om aan te verdienen
Roeland van der Schaaf - wethouder (PvdA)
'We hebben aangegeven dat we die broedplaatsfunctie de komende jaren willen behouden', zegt de wethouder, die wel benoemt dat het pand ouder en ouder wordt. 'Het gebouw is eindig, maar we hebben wel het idee dat het nog een aantal jaren mee kan. Als het einde van de levensduur in zicht komt dan kunnen we een gezamenlijk plan maken over de toekomst van het terrein.'
De Fiat Gondola van Lambert Kamps, een kunstwerk dat op de buitenplaats van de Biotoop staat
De Fiat Gondola van Lambert Kamps, een kunstwerk dat op de buitenplaats van de Biotoop staat © Bram Koster/OOG TV
Het in stand houden van de Hortus brengt kosten met zich mee. De wethouder wil daar nog niet op vooruitlopen. Toch zegt hij te denken dat er een structureel bedrag van zo'n half miljoen nodig is. 'Het gaat om structureel onderhoud en daarvoor moet dus geld gereserveerd worden. Wij kopen dit niet om aan te verdienen.'

Stichting is positief

De stichting Behoud groene Hortus reageert positief op de aankoop van de gemeente. 'Wij hebben dit twee jaar geleden ook al voorgesteld aan de universiteit', zegt voorzitter Douwe Wiersma.
'De gemeente gaat namelijk in alle gevallen over de bestemming, dus dan kan je het ook maar beter aan ze verkopen.'
Hij vindt het bedrag wel laag gezien het aantal hectare dat is verkocht, maar Wiersma vermoedt een kettingbeding. 'Mocht de gemeente wel woningbouw gaan ontwikkelen dan zal de RUG daar eventueel in mee kunnen delen', aldus Wiersma, die weet dat er op dit moment geen sprake is van een dergelijke ontwikkeling.
De Chinese tuin
De Chinese tuin © Hajo Tuitman/Groningen in Beeld

Vraagtekens rondom Chinese tuin

De stichting maakt zich wel zorgen over de Chinese tuin. Die tuin is samen met de Laarmantuin dé publiekstrekker. De Laarmantuin is goed onderhouden, maar het onderhoud van de Chinese tuin vergt meer tijd en dus geld. Wiersma betreurt het dan ook dat hij geen visie op die tuin kan ontdekken in de onderliggende stukken rondom de verkoop.
'Er wordt niks over gezegd en dat is jammer. Die tuin is extreem belangrijk voor ons, het is een echte publiekstrekker. Er is nu sprake van conserverend onderhoud, maar dat is ook een keer eindig.'