COA betaalt Westerwolde 100.000 euro vanwege overvolle nachtopvang Ter Apel

Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel © Beeld van een asielzoeker
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft na 'goed overleg' met de gemeente Westerwolde besloten om een dwangsom van 100.000 euro te betalen vanwege de overvolle nachtopvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel eind vorig jaar.
Daarmee besluit de opvangorganisatie om de juridische strijd met de gemeente te staken. Eerder maakte ze namelijk nog bezwaar tegen de dwangsom.

Reden van de boete?

Eind vorig jaar zat de nachtopvang bij het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers overvol. Er was een gebrek aan opvangplekken elders in het land, waardoor asielzoekers niet werden overgeplaatst.
Ook raakte de reguliere COA-opvang in Ter Apel snel vol. Net aangekomen asielzoekers moesten daarom een aantal dagen op onder andere veldbedden slapen in de nachtopvang, waar plek is voor 275 asielzoekers. Op het hoogtepunt verbleven daar twee keer zoveel asielzoekers als toegestaan.
De gemeente Westerwolde wilde dat het COA de situatie snel verhielp en legde dwangsommen op. Dat tot onvrede van het COA dat in bezwaar ging, omdat zij ook te maken zouden hebben met een 'overmachtssituatie'.

'Juridische strijd hoort hier niet bij'

Volgens een woordvoerder begrijpt het COA nu dat de gemeente Westerwolde afgelopen najaar de druk heeft gevoeld en dat de gemeente extra kosten heeft gemaakt.
'Het COA is zich hier van bewust en vindt een compensatie die ten goede komt aan de inwoners van Ter Apel gepast. Een juridische strijd tussen twee bestuursorganen hoort hier niet bij', aldus COA-woordvoerder Alet Bouwmeester.

Geld gebruikt voor leefbaarheid in Ter Apel

Daarmee krijgt Westerwolde dus 100.000 euro op de rekening. Een tweede reeks dwangsommen van maximaal 150.000 euro was aangekondigd, maar niet opgelegd.
De gemeente Westerwolde is blij dat het COA het bezwaar intrekt. Volgens een woordvoerder gaat het geld gebruikt worden voor de 'leefbaarheid in Ter Apel'.