Coalitie Eemsdelta: ‘Te vroeg om ja of nee te zeggen tegen komst datacenter'

Een artist impression van het oorspronkelijke plan
Een artist impression van het oorspronkelijke plan © DPM Realiseert
Een meerderheid van de gemeenteraad van Eemsdelta wil nog geen standpunt innemen over de komst van een datacenter naar Appingedam. Woensdagavond was er een spoeddebat op aanvraag van Gemeentebelangen en de PvdA. 'Het is te vroeg.'
In Appingedam is een plan voor een datacenter van in totaal twintig hectare groot. Deze moet komen op bedrijventerrein Fivelpoort langs de N33.
Aanleiding voor het spoeddebat van woensdagavond is het tijdelijke verbod op de bouw van grote datacenters. Het kabinet heeft twee weken geleden namelijk besloten dat er de komende negen maanden geen grote datacenters meer gebouwd mogen worden. Door de stop staat de komst van een datacenter naar Appingedam op losse schroeven.

Streep door de plannen

Gemeentebelangen vindt dit een goed moment om over de komst van een datacenter te discussiëren. De partij wil graag weten of de andere partijen voor- of tegenstander zijn. Fractievoorzitter Edward Stulp vindt dat de stekker uit het plan moet.
'Wij hebben met de regio afspraken gemaakt over aangewezen plekken voor verschillende type bedrijven. Dat onder andere metaal in Delfzijl komt, en chemie en data in de Eemshaven. Daar is Fivelpoort geen onderdeel van.'
Zo moet het datacenter eruit komen te zien
Zo moet het datacenter eruit komen te zien © Team4 Architecten
Stulp vroeg de andere partijen mee te gaan in het standpunt dat er geen plek voor een datacenter is binnen de oude gemeentegrenzen van de voormalige gemeente Appingedam. Omwonenden zijn namelijk ook tegen en hielden dit najaar een protest tegen de komst van het datacenter.

Medestanders

Oppositiepartij PvdA heeft ook twijfels over de komst van een datacenter. Het zou niet genoeg werkgelegenheid bieden.
In de meest recente informatie die we van het college hebben gekregen blijkt dat er maar 50 tot 100 arbeidsplaatsen komen
Jan Chris Wagenaar - PvdA
‘In de meest recente informatie die we van het college hebben gekregen blijkt dat er maar 50 tot 100 arbeidsplaatsen komen’, zegt raadslid Jan Chris Wagenaar. Hij vindt dat het geen voordelen geeft voor de inwoners. ‘Er komt alleen maar overlast voor onze inwoners.’
De eenmansfractie Janny Volmer sprak ook haar steun uit voor de standpunten van de mede oppositiepartijen.

Zien partijen datacenter zitten?

De coalitiepartijen vinden de discussie over een ja of nee tegen een datacenter te voorbarig. Ze willen zich liever beter laten informeren. ‘We zullen alle voor- en nadelen afwegen en ons zorgvuldig laten informeren’, zegt Ina Schenkel.
Nick Boersma, fractievoorzitter van Lokaal Belang Eemsdelta, vindt dat ook. ‘We moeten ons er nog in verdiepen en balen er dan ook van dat er nu een spoeddebat is.'
We krijgen nog een excursie en uitleg over datacenters’
Bert-Jan Huizing - VVD
De VVD vindt het nog te vroeg om een standpunt te bepalen. ‘We krijgen nog een excursie en uitleg over datacenters’, zegt raadslid Bert-Jan Huizing. Verder is hij niet op de hoogte van afspraken dat er bij Appingedam geen datacenter kan komen. ‘Ik heb dit nergens kunnen lezen.’ Het CDA deelt ook deze mening.

Discussie later voeren

Ook wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) vindt het te vroeg om over een datacenter te praten. Ze wil eerst vragen van omwonenden beantwoorden en zich meer verdiepen in de voor- en nadelen van een datacenter. Volgens haar is er nergens vastgelegd dat er geen datacenter in Appingedam kan komen.
‘Op Fivelpoort kan gewoon een datacenter komen. Er is geen visie die zegt dat dit niet kan.’
Het college geeft aan dat de raad op een later moment een besluit kan nemen over de komst van een datacenter. 'Als college gaan we kijken of een datacenter wenselijk is. Als dat zo is, dan komt er een voorstel en anders niet', zegt wethouder Usmany.