Doelman Jan Hoekstra langer bij FC Groningen

Jan Hoekstra
Jan Hoekstra © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
FC Groningen heeft het contract van reservedoelman Jan Hoekstra met twee jaar verlengd tot 2024. De huidige verbintenis liep aan het einde van dit seizoen af.
De 23-jarige Hoekstra staat momenteel langs de kant met een pittige schouderblessure waardoor hij het komende half jaar waarschijnlijk niet in actie kan komen. Een operatie aan het schoudergewricht is noodzakelijk. Eerder stond de doelman ook al langere tijd aan de kant toen hij door FC Groningen aan Roda JC werd verhuurd.

Bekerduels

Dit seizoen kwam Hoekstra twee maal in actie tijdens een officiële wedstrijd van de Trots van het Noorden. In de competitie is Peter Leeuwenburgh de eerste keus van Danny Buijs, maar in het bekertoernooi mocht Hoekstra twee keer zijn opwachting maken. Dat was tegen Excelsior (4-2 winst) en NEC (2-1 verlies).

'Eigen opgeleide keeper'

FC Groningen heeft er vertrouwen in dat de doelman uit Eexterveen zich op termijn kan ontwikkelen tot eerste doelman zo laat technisch-directeur Mark-Jan Fledderus weten. 'Het geeft toch wel wat extra's als een speler uit de eigen opleiding het tot het eerste elftal weet te schoppen. Dat zag je afgelopen weekend ook toen Bjorn Meijer de winnende goal maakte. We zouden het wel echt heel mooi vinden om een eigen opgeleide keeper in het eerste elftal te hebben', zegt Fledderus.'
Bas Roorda is de laatste keeper uit de eigen opleiding die het tot eerste keeper van FC Groningen schopte. De huidige teammanager van PSV had daar wel een omweg via NEC en Roda JC voor nodig.

'Potentie'

De komende jaren wil FC Groningen benutten om te zien of Hoekstra wat dat betreft de opvolger van Roorda kan worden. 'Uiteindelijk gaat het om kwaliteit', vertelt Fledderus. 'We werken er hard aan om hem de juiste stappen te laten zetten. We zien bij Jan zeker potentie en voor een keeper is hij nog erg jong (23 red.). Hij heeft niet voor niets altijd bij de vertegenwoordigde elftallen van Oranje gezeten. We willen de komende jaren gebruiken om te kijken of hij door kan groeien tot eerste keeper.'