Kinderopvang in Meerstad staat op knappen: 'De zorgen zijn heel groot op dit moment'

De tijdelijke school en kinderopvang van SKSG in Meerstad
De tijdelijke school en kinderopvang van SKSG in Meerstad © OOG TV
In de stadswijk Meerstad zijn twee locaties die kinderopvang aanbieden, maar dat aantal voldoet niet aan de vraag. Dorpsbelangen Meerstad luidt daarom de noodklok.
De wachtlijsten voor kinderopvang lopen op tot meer dan twee jaar. Dorpsbelangen wil op korte termijn een oplossing voor het nijpende tekort, maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Via een oproep op sociale media lieten meerdere partijen weten interesse te hebben in het exploiteren van een kinderopvang in Meerstad.
Volgens Dorpsbelangen-voorzitter Marja Wouda is er echter geen ruimte in de wijk die op dit moment nog altijd in aanbouw is. 'De partijen zijn er wel, dat is geen probleem. Het probleem is dat er geen plek is. Er is op dit moment geen ruimte waar dit zou kunnen.'

In gesprek

Daarom kijkt Dorpsbelangen naar wat er op dit moment wel mogelijk is. Daarover zijn ze in gesprek met Bureau Meerstad, dat valt onder de gemeente. Het bureau erkent dat bij een groeiende wijk het van essentieel belang is dat er goede en voldoende kinderopvang aanwezig is. De taak van het gemeentelijk bureau is echter niet om de kinderopvang ook te organiseren. 'De taak van Bureau Meerstad is dan om in te springen op de vraag met locaties', laat woordvoerder Sandrina Scholte weten.
Kinderopvang in Meerstad onder druk: 'De zorgen zijn groot'
Het bureau heeft het tekort aan kinderopvang ook geconstateerd en daarom aan de al in Meerstad actieve kinderopvang SKSG gevraagd om nieuwe danwel tijdelijke kinderopvang op te tuigen. SKSG is met twee vestigingen actief in Meerstad, dat zijn dus ook de enige plekken waar op dit moment kinderopvang wordt aangeboden in de wijk.

Voorlopig geen oplossing

Dorpsbelangen spreekt van een wachtlijst van meer dan twee jaar. SKSG zelf laat weten dat het moeilijk is om een wachttijd te formuleren. 'Dit hangt af van vele factoren', aldus Guido Heeringa. Op dit moment hebben de twee locaties een wachtlijst waar in totaal zo'n honderd kinderen op staan. 'SKSG zou de capaciteit graag verhogen', aldus Heeringa, 'maar dat is op dit moment niet mogelijk, omdat er hiervoor nog geen bestaand gebouw of nieuwe kavel is.' Over het realiseren van een nieuwe locatie is volgens SKSG wel contact met de gemeente.
De organisatie heeft wel meerdere ijzers in het vuur. Eén daarvan zou dit jaar nog moeten leiden tot extra ruimte voor opvang. Over het hoe en wat kan SKSG in verband met de onderhandelingen nog geen uitspraak doen. Een oplossing op korte termijn zit er volgens het bedrijf dan ook niet in.

Ook elders naar school?

Dat zorgt voor grote zorgen bij Dorpsbelangen. Die vrezen namelijk dat ouders hun kinderen ook elders op school zullen plaatsen, in plaats van in Meerstad. 'We horen ouders die zeggen dat de kinderen misschien niet in Meerstad naar school gaan', aldus voorzitter Wouda.
Omdat er geen ruimte is voor opvang kunnen de kinderen dus na schooltijd niet worden opgevangen. 'Dus dan wijken ze maar uit en dat is natuurlijk enorm zonde, want hoe mooi is het als de kinderen in de wijk naar school kunnen? Dat is het beste voor iedereen.'