Ook Russen slaan op de vlucht, Ter Apel houdt rekening met toestroom

Oekraïense vluchtelingen zijn per auto gearriveerd in Ter Apel
Oekraïense vluchtelingen zijn per auto gearriveerd in Ter Apel © Vincent Jannink/ANP
De afgelopen dagen hebben zich bij het azc in Ter Apel meer dan 200 Oekraïners gemeld met het verzoek om in Nederland te kunnen verblijven. Naast Oekraïners zijn er ook Russen die hier asiel aanvragen.
Vluchtelingenwerk Nederland houdt er rekening mee dat de komende tijd het aantal Russen dat zich in Ter Apel meldt kan gaan toenemen. Net als in veel Europese steden wordt in Russische steden als Moskou en St. Petersburg geprotesteerd tegen de oorlog die Poetin in Oekraïne begon. De politie reageerde door demonstranten op te pakken en vast te zetten.

Volle politiecellen in Rusland

Zoveel zelfs dat politiecellen in Rusland naar verluidt vol zitten en demonstranten in politiebussen worden opgesloten. Een Russische student die in Groningen woont vertelde dinsdag bij RTV Noord dat de definitie van een wet in Rusland is veranderd, waardoor anti-oorlogsdemonstranten als verraders kunnen worden gezien en meer dan 20 jaar achter de tralies kunnen verdwijnen.
Dit kan reden voor Russen zijn om te vertrekken en politiek asiel aan te vragen in Europese landen, en dus ook Nederland. Dat doen ze ook. Niet alleen nu, maar ook in het verleden.

Cijfers over Russische asielzoekers

In 2019 vroegen volgens de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) bijna 400 Russen asiel aan in Nederland, in 2020 180, vorig jaar 205 en in januari hebben zich 16 Russen gemeld voor asiel. Recentere cijfers zijn er nog niet, een woordvoerder zegt dat het azc in Ter Apel op dit moment nog niet meer Russen ziet binnenkomen dan normaal. Woordvoerder Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland verwacht wel dat dit aantal zal gaan oplopen.
Dat kan volgens hem voor een probleem zorgen, niet in de laatste plaats ook voor vluchtelingen die al langer in Nederland verblijven en al tijden wachten op een nieuwe opvangplek.

Gemeenten zoeken naar opvangplekken

Gemeenten zijn nu eensgezind in hun oproep om voor gevluchte Oekraïners opvang te regelen. Dat gaat volgens Van der Linden aanmerkelijk makkelijker dan vóór de Russische inval. Er is een groot tekort aan opvanglocaties en gemeenten stonden niet te springen om Ter Apel te hulp te schieten.
'Los van Oekraïners hebben we daardoor voor komende periode dit jaar 7000 extra opvangplekken nodig', zegt Van der Linden. 'Die nood is niet ineens verdwenen. Mensen, en vooral kinderen, die nu in de noodopvanglocaties zitten kunnen daar niet blijven. Dat is echt niet goed. Maar door de komst van Oekraïners deze kant op, ben ik wel bang dat deze bestaande groep vluchtelingen een vergeten groep wordt.'
Dit probleem wordt volgens hem nog nijpender als het aantal vluchtelingen uit Oekraïne en ook uit Rusland toeneemt.
Het COA kon niet zeggen of er in Ter Apel ook voorbereidingen worden getroffen voor een toename van het aantal Russische vluchtelingen. Wel gaf een woordvoerder aan dat de asielprocedure voor hen op dezelfde manier zal gaan als voor andere asielzoekers.