Plek voor 240 Oekraïners in (voormalige) hotels in Haren en Winschoten (update)

Het voormalige Nescio Hotel in Haren
Het voormalige Nescio Hotel in Haren © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Groningen gaat Oekraïners die gevlucht zijn voor de oorlog met Rusland, opvangen in het Nescio Hotel in Haren aan de A28. In het hotel is plek voor tweehonderd Oekraïners. Ook in het City hotel in Winschoten is plaats voor veertig vluchtelingen.
Het Harense hotel werd tot vandaag gebruikt door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om asielzoekers op te vangen die in quarantaine moesten vanwege een coronabesmetting.
'Die aantallen worden steeds kleiner. We hebben daarom in overleg met het COA deze locatie beschikbaar kunnen krijgen voor de mensen uit Oekraïne. Vandaag arriveren al de eerste mensen', zegt woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio Groningen.

Elke regio duizend vluchtelingen

Elke Veiligheidsregio is gevraagd in ieder geval duizend vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Groningen zegt daar aan te kunnen voldoen. 'Wij hebben nu 400 tot 500 plekken beschikbaar en dat kunnen er nog meer worden. Alle gemeenten zijn op dit moment op zoek naar locaties om mensen op te vangen', aldus Coenraads.
Het City Hotel in Winschoten
Het City Hotel in Winschoten © RTV Noord

40 vluchtelingen in City Hotel Winschoten

Het City Hotel in Winschoten heeft na overleg twintig kamers voor totaal veertig vluchtelingen per direct beschikbaar. De verwachting is dat mogelijk al dit weekend de eerste Oekraïense vluchtelingen in Oldambt worden ondergebracht.
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema zegt daarover: 'Als college kijken we al langer naar hoe we een bijdrage kunnen leveren aan vluchtelingenopvang. Want die opvang staat al lange tijd onder grote druk. En dat levert schrijnende situaties op die we niet moeten willen.'
Wat betreft de gemeente Oldambt blijft het hier niet bij. Oldambt is in gesprek met meer eigenaren van panden en locaties over de mogelijkheden.