Taakstraf voor Beilenaar die naar Stad kwam om in te breken

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Voor een reeks inbraken en diefstallen in de stad Groningen is tegen een 43-jarige man uit Beilen 240 uur taakstraf geëist en een jaar voorwaardelijke celstraf. Volgens de officier van justitie heeft de oud-Stadjer eind 2020 en begin vorig jaar tien keer toegeslagen.
De woninginbraken vonden plaats aan de Haddingestraat, Oosterhamrikkade en Gorechtkade in Stad. Het OM liet weten dat ze de 'huidige behandeling van de man niet wil verstoren met een kale cel'.

Echo-apparaat

De buit bestond uit laptops, sieraden, portemonnees en bankpassen. Met de gestolen bankpassen pinde de man contactloos in winkels. Ook wordt hij verdacht van diefstal van autosleutels en een bijbehorende auto. Uit een verloskundigenpraktijk zou hij een laptop hebben gestolen en een peperduur echo-apparaat. De kabel van het apparaat was bij de inbraak doorgeknipt. De schade voor de praktijk: 5700 euro.
Bij deze inbraak werd een deur vernield. Op de deur werd een bloedspoor achtergelaten. Onderzoek leverde een DNA-match op. Die wees regelrecht naar de verdachte. Op die manier kon hij ook aan andere inbraken en diefstallen worden gekoppeld.

Harddrugsverslaving

De gestolen goederen leverde hij veelal bij pandjeshuizen in voor geld. Op die manier kon hij zijn harddrugsverslaving bekostigen. De verslaving hield de man destijds in zijn greep. Van de inbraken en diefstallen wist hij zich daardoor niet veel te herinneren, zei hij op zitting.
Ik schaam me kapot
Verdachte
Op de DNA-match reageerde de verdachte op zitting gelaten. 'Het zal wel. Ik weet het niet meer', zei hij. 'Ik schaam me kapot.' Hij ontkende de diefstal van de autosleutels en de auto. Zijn raadsman pleitte ook voor vrijspraak van dat feit. De verdachte heeft een strafblad waar soortgelijke delicten op prijken.

Verdacht doorloopt afkick-project

Momenteel doorloopt hij niet zonder succes een afkick-traject. Hij wil zijn leven definitief een andere draai geven. Volgens de officier zou oplegging van een kale celstraf de behandeling verstoren. 'Onwenselijk', stelde die.
Zodoende eiste hij een taakstraf voor de man, maar wél met een jaar voorwaardelijk cel als stok achter de deur. 'Hij moet gemotiveerd blijven werken aan zichzelf', aldus de officier, die bovendien vindt dat de man ruim 6200 euro aan de slachtoffers moet betalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.