FC Groningen zonder zelfkritische Buijs tegen Feyenoord

Trainer Danny Buijs tijdens een eerdere editie van Feyenoord-FC Groningen
Trainer Danny Buijs tijdens een eerdere editie van Feyenoord-FC Groningen © Orangepictures
Zonder Danny Buijs, maar met Adrie Poldervaart op de bank, neemt FC Groningen het zaterdag op tegen Feyenoord. 'Sjongejonge, waarom doe je dat nou?', dacht Buijs bij zichzelf toen hij een gele kaart kreeg.
Als hoofdtrainer in het betaald voetbal behaalde Danny Buijs nog nooit een resultaat tegen een traditionele top drie-club in een uitwedstrijd. Zaterdag heeft hij voor het laatst die kans als FC Groningen het in De Kuip opneemt tegen Feyenoord.
Buijs zelf moet die wedstrijd vanaf de tribune bekijken omdat hij geschorst is. ‘Voor de wedstrijd ben ik niet in contact met de spelers en ik moet de wedstrijd vanaf de tribune bekijken. Het verschil zit hem dan ook met name vanaf het moment dat je daar bent.’
'Ik heb heel vaak tegen mezelf gezegd: laat gaan'
De schorsing is een opmerkelijke primeur voor Buijs, die sinds de invoering van de gele kaart voor stafleden al negen keer op de bon ging. Het meest van alle trainers in het betaald voetbal in Nederland. ‘Ik beschouw mijn schorsing als vervelend natuurlijk’, zegt Buijs.

'Ik verwijt mezelf elke dag wel iets'

‘Als je van andere mensen om je heen verwacht dat ze op-en-top-professional zijn. Daar is dit ook een onderdeel van. Als ik dit dan niet goed heb gedaan, dan moet je ook kritisch zijn op jezelf. Ik had nu vier gele kaarten en daarvan zijn er twee sowieso heel dom. Ik verwijt mezelf elke dag wel iets.’
Assistent-trainer Adrie Poldervaart neemt zaterdag de honneurs waar op de bank. Dat was afgelopen seizoen ook het geval toen Buijs vanwege privéomstandigheden de wedstrijd tegen zijn oude club liet lopen. 'Sjongejonge, waarom doe je dat nou?', zegt Buijs over het moment dat hij vorige week de gele kaart kreeg gepresenteerd omdat hij de bal wegsloeg.
Buijs over schorsing: 'vervelend natuurlijk'
De Alblasserdammer geeft hoog op over de Rotterdammers. ‘Ik vind dat Feyenoord het fantastisch doet. Arne heeft het goed voor elkaar.’ Toch ziet Buijs mogelijkheden voor zijn ploeg, al moet dan wel alles kloppen. ‘Je moet geloven dat je iets kan behalen, maar er wordt dan wel gevraagd om alles op een hoog niveau uit te voeren.'

Goed aan de bal zijn is essentieel

'Als je zelf niet goed bent aan de bal, dan moet je heel veel verdedigen. Dan wordt het tegen een ploeg als Feyenoord vaak een lastig verhaal. Doe je wel een aantal dingen goed aan de bal, dan ga je mogelijkheden krijgen. Het kan aan het einde van de wedstrijd ook zo zijn dat we een goed niveau hebben gehaald, maar dat de tegenstander gewoon beter was’, aldus de trainer.
'Arne heeft het prima voor elkaar met zijn groep'

Nagenoeg fitte selectie

Buijs beschikt tegen zijn oude club over een nagenoeg fitte selectie. Van de basisspelers is alleen Michael de Leeuw een vraagteken. Mocht de aanvoerder niet kunnen starten, dan speelt Daleho Irandust op zijn plek. ‘Ik durf er nog niks over te zeggen’, vertelt Buijs.
‘Iedereen die aan de aftrap staat moet honderd procent zijn. Het heeft geen zin om iemand op te stellen die niet helemaal fit is, maar daar zullen we morgen een knoop over doorhakken.’ Verder mist FC Groningen Daniël van Kaam en reservekeeper Jan Hoekstra.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

De opstelling van FC Groningen
De opstelling van FC Groningen © RTV Noord