Donar gaat strijden tegen de Belgen: 'Grote stap voor het Nederlandse basketbal'

Donar-speler Lotanna Nwogbo vliegt richting de basket
Donar-speler Lotanna Nwogbo vliegt richting de basket © JK Beeld
De basketballers van Donar beleven zondag in het Belgische Oostende een historisch moment. De Groningers spelen dan het eerste duel in de 'cross-border competitie' van de BNXT League, waarin wordt gestreden tegen de vijf beste Belgische ploegen. Het is voor het eerst dat Nederlandse en Belgische ploegen het in dergelijk competitieverband tegen elkaar opnemen.
De coach van Donar, Matthew Otten, heeft er veel zin in. ‘Hier hebben we allemaal lang naar uitgekeken, zelfs al jaren. Het is een grote stap voor het Nederlandse basketbal. Het Belgische basketbal is sterk, dus het is een mooie uitdaging om ons daarmee te meten.’

Beleving

Ook de voorzitter van de supportersvereniging, Bas Kammenga, kijkt ernaar uit. ‘Dit is natuurlijk hartstikke leuk, dat je nu vijf mooie tegenstanders binnen anderhalve maand kunt gaan bezoeken. Dat is geweldig. Ik ben met name nieuwsgierig naar hoe de sterkte van de de competities zich tot elkaar verhouden, maar het is vooral heel erg leuk voor de beleving. Sportief gezien zit België wel op een hoger niveau dan Nederland, dus ik ben wel benieuwd waar Leiden, Den Bosch en Donar in dat plaatje gaan passen’, zo liet Kammenga weten in de RTV Noord-podcast Kleedkamer Noord.

'Oostende niet onverslaanbaar'

Donar heeft zich als nummer drie van de reguliere competitie in Nederland geplaatst voor de zogeheten Elite Gold-groep, waardoor de Groningers het moeten opnemen tegen Filou Oostende, Kangeroes Mechelen, Belfius Mons-Hainaut, Telenet Giants Antwerp en Stella Artois Leuven Bears. In deze groep wordt gestreden voor een plek in de nationale play-offs.
De Groningers beginnen zondag met een uitwedstrijd tegen de grote favoriet, Oostende. Die club werd de afgelopen tien seizoenen kampioen van België en won alle achttien duels van de reguliere competitie in eigen land. Ook zit de ploeg nu bij de laatste zestien in de Champions League.
Toch ziet Otten kansen. ‘Ik denk zeker dat we kunnen winnen van Oostende. Ze zijn dan wel ongeslagen in eigen land, maar ze hebben internationaal wel wat verloren. Ik denk niet dat ze onverslaanbaar zijn, maar we moeten dan wel ons beste spel laten zien. We mogen dan geen fouten maken, zoals in onze verdediging, of onze energie verliezen, of dat we ons te veel met de scheidsrechters bezig gaan houden. Daar hebben we ook wel aan gewerkt.’

Koenis inzetbaar, Luke richt zich op bekerfinale

Het vertrouwen is mede gebaseerd op de fitheid van het team. ‘Het gaat goed. Een paar dagen geleden hadden we voor het eerst in lange tijd veertien spelers bij de training. Hans Besselink (de teammanager, red.) maakte er zelfs foto’s van, want normaal hebben we er minder. De spelers worden fitter.’
Ook Austin Luke en Thomas Koenis, die er lange tijd uit lagen door blessures, zijn aan de beterende hand. ‘Thomas Koenis kan zondag meedoen. Hij is wel fit, maar hij zal niet heel veel minuten maken, want hij moet zijn conditie nog opbouwen. Austin Luke verwacht ik over twee weken terug. Hij traint nu al wel met contact. Hij bouwt het langzaam op, want we willen geen risico nemen, maar het ziet er goed uit. We hopen dat hij kan spelen in de bekerfinale (op zondag 20 maart, red.)’, aldus Otten.

'Zes overwinningen voor Donar'

Voor de coach van Donar is het tevens reden tot optimisme richting de cross-border competitie. ‘We hebben hoge verwachtingen. We hadden een geweldig voorseizoen, waarin we onder meer Antwerpen hebben verslagen. Ik denk dat een gezonde versie van Donar goed mee kan doen over de grens. Ons doel is zeker om voor de top drie te gaan.’
Kammenga maakt het nog iets concreter: ‘Ik heb zelf een voorspelling gedaan van zes overwinningen voor Donar. Ik denk dat Oostende en Antwerpen een klein maatje te groot zijn, maar dat we tegen die andere tegenstanders toch wel wat punten moeten gaan pakken.’

Donar-fans in België

Hoeveel Donar-fans er zondag in Oostende zijn, is nog de vraag. ‘Het is lastig om veel supporters richting Oostende te krijgen, omdat het nog niet zo lang bekend is. De verkoop loopt nog, dus wie weet. Tot nu toe zijn het er een stuk of twintig. Richting Antwerpen op 27 maart verwachten we toch wel tientallen of misschien wel honderd supporters die kant op te krijgen’, aldus de voorzitter van de supportersvereniging.

Grote schermen voor thuisblijvers

Voor de thuisblijvers heeft Donar alsnog een mogelijkheid gecreëerd om het gezamenlijk te kijken. In Grand Café Time Out in Groningen is het duel vanaf 15.00 uur te zien op grote schermen.
‘Oostende is wel ongeveer vijf uur rijden, dus dat kan iets te veel van het goede zijn voor supporters. Het is een prachtige wedstrijd, dus hoe leuk is het dan om toch samen te kunnen kijken? Er hangen twee grote schermen, er zijn hapjes en drankjes, dus zo proberen we er wat leuks van te maken. Ik ben heel benieuwd wat erop afkomt. Ik reken wel op enkele tientallen supporters. En wie weet kunnen we dit in de toekomst herhalen, als het een succes is’, aldus de perschef van Donar, Hink Jan Apotheker.
Belangrijke data
De eerste thuiswedstrijd van Donar is op woensdag 16 maart tegen Belfius Mons-Hainaut. De ploeg van coach Matthew Otten eindigt de cross-border-fase met een thuisduel op vrijdag 29 april, opnieuw tegen Oostende. Tussendoor wordt op zondag 20 maart in MartiniPlaza de bekerfinale gespeeld tegen Heroes Den Bosch. Alle thuisduels zijn live te zien via een stream van RTV Noord.