Brand verwoest boerderijschuur in Westerlee, woning blijft behouden

Op het perceel van een bomenkwekerij aan de Hoofdweg in Westerlee is zaterdagmiddag een grote boerderijschuur door brand verwoest. Even na 13.00 uur was de brand volgens de brandweer onder controle. Het woonhuis is behouden gebleven.
Omdat de vlammen snel om zich heen sloegen, schaalde de brandweer op naar 'grote brand'. De brandweerkorpsen van Veendam, Winschoten en Oude Pekela werden opgeroepen om te helpen bij het blussen.
De brand ontstond om 11.20 uur en was rond 13.00 uur onder controle. 'We zijn de hele middag nog bezig met nablussen en de Hoofdweg blijft daardoor nog dicht', aldus brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper.

Brand dreigde over te slaan

De schuur is door de brand zo goed als verwoest. Het skelet van de schuur staat nog overeind, maar van het dak is nog weinig over.
Door de hoge vlammen was ook het woonhuis op het perceel in gevaar. Brandweerlieden voorkwamen dat de brand oversloeg.
Omliggende huizen liepen geen gevaar, zegt verslaggever Marten Nauta ter plaatse. 'Het is het buitengebied van Westerlee, dus de huizen liggen ver uit elkaar.' Wel moesten de buren uit voorzorg hun huis uit vanwege de heftige rook. 'Het slaat ook flink op de longen als je hier staat. De rook is vanaf de N33 en misschien ook wel vanaf de A7 te zien.'

Bewoners en honden veilig

De bewoners en twee honden konden op tijd uit de woning komen. Een van de bewoners is in de ambulance onderzocht op eventuele verwondingen en rookinhalatie.

'Dieren van slag'

Een buurtbewoner noemt de brand 'een drama'. 'We stonden in de Aldi om boodschappen te doen en opeens belt onze dochter. We hebben het karretje laten staan en zijn direct teruggekomen. Een andere buurvrouw heeft de honden uit het huis gehaald, dat bij de schuur staat. De dieren waren helemaal slag. Eentje wilde ook niet van het erf af, maar uiteindelijk is het wel gelukt.'
Bij het blussen wordt ook een hoogwerker ingezet
Bij het blussen wordt ook een hoogwerker ingezet © Marten Nauta/RTV Noord
Dit bericht is bijgewerkt met informatie van de brandweerwoordvoerder in Westerlee.