Warming-up: Feyenoord - FC Groningen

FC Groningen speelt vanavond in de Kuip
FC Groningen speelt vanavond in de Kuip © ANP
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Feyenoord.
Danny Buijs is bezig aan zijn laatste maanden in Groningen. Als trainer van FC Groningen zat hij pas één keer op de bank tijdens een uitwedstrijd tegen zijn geliefde Feyenoord. Vorig seizoen ontbrak de oefenmeester vanwege privéomstandigheden en het jaar daarvoor werd de competitie vroegtijdig afgebroken vanwege het coronavirus.

Geschorst

Vanavond is Buijs er wel bij, maar niet vanaf de kant. Hij moet de wedstrijd vanaf de tribune bekijken omdat hij tegen Willem II alweer zijn vierde gele kaart van het seizoen gepresenteerd kreeg voor het wegslaan van de bal.
'Ik heb heel vaak tegen mezelf gezegd: laat gaan'
Daarom zit Adrie Poldervaart vanavond op de bank en hij mag proberen om tot een goed resultaat tegen de Rotterdammers te komen. Het lukte Buijs namelijk nog nooit om een punt te pakken in een uitwedstrijd tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Vanavond is wat dat betreft dan ook de laatste kans.
'Je moet top zijn en een beetje geluk hebben'

De vorm: FC Groningen

In de winterstop versterkte FC Groningen zich met Emmanuel Matuta en Melayro Bogarde. Beide spelers spelen tot dusver nauwelijks en daardoor doet Buijs het nagenoeg met dezelfde spelers als voor de winterstop.
De gewenste rechtsback kwam niet, waardoor dat de meest besproken positie van het elftal blijft. Damil Dankerlui kreeg een paar wedstrijden de kans, maar voldeed niet. Dat doet Neraysho Kasanwirjo wel, waardoor de 20-jarige verdediger de laatste tijd rechts in de verdediging wordt opgesteld.
Het elftal van FC Groningen draait wel beter dan voor de winterstop. Er wordt beter gespeeld en er staat voornamelijk een meer vaste opstelling. De play-offs zijn nog altijd binnen bereik, maar een achterstand van vier punten is ook weer niet zomaar ingelopen. Het gat met nummer zestien Fortuna Sittard is tien punten, waardoor er eigenlijk alleen nog maar omhooggekeken hoeft te worden.

De vorm: Feyenoord

Het team van Arne Slot verloor afgelopen week met 2-1 bij AZ. Omdat koploper Ajax ook verloor van Go Ahead Eagles (1-0) blijft de achterstand op de Amsterdammers zes punten. Een overwinning voor Feyenoord vanavond is eigenlijk ook noodzakelijk om in het spoor van Ajax en PSV te blijven.
Slot kan tegen FC Groningen weer beschikken over Cyriel Dessers en Reiss Nelson. Het tweetal was de afgelopen weken geblesseerd, maar sluit weer aan bij de selectie. Bij de Rotterdammers spelen twee spelers met een verleden bij FC Groningen: aanvaller Bryan Linssen kwam in zeventig officiële wedstrijden tot zestien doelpunten en middenvelder Orkun Kökçü stapte in 2016 over van de jeugdopleiding van FC Groningen naar de opleiding van Feyenoord. Hij maakte nooit zijn officiële debuut in het Noorden.
'Arne heeft het prima voor elkaar met zijn groep'

Waar moeten we op letten?

Peter Leeuwenburgh lijkt de laatste weken een stuk beter in zijn vel te zitten dan voor de winterstop. In Arnhem ging de 27-jarige doelman nog in de fout, maar dat bleef zonder gevolgen. In de weken daarna won FC Groningen weliswaar niet alles, maar kon Leeuwenburgh weinig verweten worden bij tegendoelpunten.
Hij kreeg daarnaast bijna niets te doen. Dat zal vanavond anders zijn en de vraag is dan ook hoe de doelman van FC Groningen tegen de Rotterdammers voor de dag komt. Tegen Willem II was hij afgelopen weekend één keer belangrijk door goed te blijven staan toen Ché Nunnely op hem af kwam stormen. Niet alleen het verdedigende werk van Kasanwirjo verdiende toen de complimenten, maar ook het anticiperen van Leeuwenburgh was prima.

Historie

Het is al vijftien jaar geleden dat FC Groningen voor het laatst een overwinning boekte in De Kuip. Het werd destijds 4-0 voor FC Groningen, dankzij doelpunten van Goran Lovre en Koen van de Laak. Bij Feyenoord maakte de toen pas 16-jarige Georginio Wijnaldum zijn debuut onder toenmalig trainer Erwin Koeman. Het jaar daarvoor verloor FC Groningen, maar de twee jaargangen daarvoor werden eveneens gewonnen. De wondersloffen van Martin Drent en het klokkenspel van Erik Nevland waren daar in die eerdere edities voor verantwoordelijk.
In 2016 pakte FC Groningen voor het laatst een punt in Rotterdam. Daar was de huidige aanvoerder Michael de Leeuw voor verantwoordelijk. Van de 41 ontmoetingen won FC Groningen er drie, werd het negen keer gelijk en ging Feyenoord er 29 keer met de overwinning vandoor.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Feyenoord – FC Groningen begint om 21.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 20.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Wim Masker doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Daniël van Kaam is ziek, Jan Hoekstra is geblesseerd en trainer Danny Buijs is geschorst. Aanvoerder Michael de Leeuw is een twijfelgeval, maar is er waarschijnlijk gewoon bij.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

De opstelling van FC Groningen
De opstelling van FC Groningen © RTV Noord