Voormalig asielzoekerscentrum Bellingwolde in beeld voor opvang Oekraïners

Het voormalige asielzoekerscentrum in Bellingwolde
Het voormalige asielzoekerscentrum in Bellingwolde © Martijn Klungel/RTV Noord
De Grenshof, het voormalige asielzoekerscentrum van Bellingwolde, is in beeld om gebruikt te worden voor de opvang van gevluchte Oekraïners. Naar verluidt gaat het om zo'n 350 opvangplekken.
Dat melden meerdere ingewijden aan RTV Noord. Een definitief besluit daarover volgt later. Burgemeester Jaap Velema zegt nog niet te kunnen bevestigen of deze locatie inderdaad in beeld is, maar ontkent het niet.

'Nog niet in onderhandeling'

'De zoektocht naar opvang loopt langs 3 fases, waarbij alle mogelijke objecten in de provincie door de Veiligheidsregio Groningen in kaart worden gebracht. Over welke objecten kan ik absoluut nog geen uitspraak doen', laat Velema weten.
Volgens hem zijn de gemeente en de eigenaar van het complex in ieder geval nog niet in onderhandeling.

'Er moet nog een klap op worden gegeven'

Desgevraagd laten raadsleden weten dat ze geïnformeerd zijn over de zoektocht naar locaties. Ze willen alleen nog weinig kwijt over De Grenshof, omdat er nog geen besluit is genomen.
Marco Visscher (Gemeentebelangen) zegt dat De Grenshof 'een optie zou kunnen zijn'. Maar er heerst nog wel twijfel bij de partij of ze eventuele heropening kunnen steunen: 'Wat voor ons belangrijk is, is wat andere gemeenten doen en of er voldoende financiële compensatie is vanuit het Rijk.'
Ook Eize Hoomoedt (GroenLinks) geeft aan dat de gemeente bezig is met de inventarisatie, maar dat er nog geen klap op gegeven is: 'En daarom vind ik het niet koosjer om daarover naar buiten te treden', aldus Hoomoedt.
Herma Hemmen (CDA) laat blijken dat het goed is dat de gemeente ermee bezig is: 'We moeten alles doen om mensen in Oekraïne goed op te kunnen vangen. De locaties die nu genoemd worden, lijken mij goede locaties om verder uit te zoeken'.

Heropening De Grenshof

Het is markant dat De Grenshof toch weer in beeld is voor de opvang van vluchtelingen. Meermaals heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aangedrongen om er opnieuw asielzoekers te plaatsen vanwege een nijpend tekort aan opvangplekken.
Burgemeester Velema reageerde elke keer met een duidelijke: 'Nee'. De oorlog in Oekraïne brengt de gemeente nu op andere gedachten, omdat er in de hele provincie duizend opvangplekken gevonden moeten worden voor Oekraïners. 'Westerwolde wil daar ruimhartig aan bijdragen', liet een woordvoerder eerder weten.

Onderhandelen met nieuwbakken eigenaar

Mocht Westerwolde besluiten om De Grenshof open te stellen voor gevluchte Oekraïners, dan zal de gemeente in onderhandeling moeten met de nieuwbakken eigenaar van het complex. Het is recent door het COA, de vorige eigenaar, verkocht aan een vastgoedontwikkelaar. Dit omdat de gemeente Westerwolde een heropening meermaals afwees.
Sinds januari 2022 is Immovest Emsland Groep eigenaar. Zij willen het voormalige azc slopen, zodat er op die plek woningen gebouwd kunnen worden.