FC Groningen neemt zwaarbevochten punt mee uit Rotterdamse Kuip

FC Groningen viert de 0-1
FC Groningen viert de 0-1 © Orange Pictures
FC Groningen heeft een zwaarbevochten punt (1-1) overgehouden aan het treffen met Feyenoord in de Kuip. Na een prima eerste helft, was het in het tweede deel van de wedstrijd vooral tegenhouden en overleven.
Na de nipte zege vorige week thuis tegen Willem II (1-0), boekte FC Groningen wederom een goed resultaat. De ploeg van gelegenheidscoach Adrie Poldervaart verraste tegen Feyenoord.
Een goede eerste helft met een hele fraaie goal van Michael de Leeuw vormde de basis van de remise in Rotterdam-Zuid. In de tweede helft was het vooral tegenhouden voor de Groningers.

Poldervaart

Door de schorsing van Danny Buijs - hij kreeg zijn vierde gele kaart in de wedstrijd tegen Willem II - mocht zijn assistent Poldervaart de honneurs waarnemen. De schorsing van de oefenmeester is een primeur in de eredivisie. Nog nooit eerder miste een trainer een wedstrijd door vier gele kaarten.

Kruising

De Groningers kwamen fel en fris uit de startblokken. Vooral achterin nam de ploeg risico en speelde een-op-een. Feyenoord kwam niet aan opbouwen toe en de FC kwam in het eerste half uur niet in de problemen.
De voortvarende start resulteerde bovendien in een goede goal van Michael de Leeuw. De spits werkte de eerste kans van de wedstrijd direct achter doelman Justin Bijlow, 0-1. Bjorn Meijer zette voor vanaf de achterlijn en de inlopende De Leeuw gleed de bal prachtig in de kruising.

Meijer en Koeman

Met deze goal komt De Leeuw op de derde plek van topscorers aller tijden van FC Groningen. Met 49 goals staat hij gedeeld derde, met naast zich Hennie Meijer en Erwin Koeman.
De spits moet Jos Roossien en Peter Houtman nog boven zich dulden met respectievelijk 52 en 62 goals.

Druk

In het laatste kwartier van de eerste helft kwam de ploeg van Poldervaart steeds meer onder druk te staan. Doelman Leeuwenburgh had assistentie van meerdere verdedigers nodig om de inzetten van de Rotterdamse aanvallers Bryan Linssen en Guus Til te keren, maar slaagde daar wonderwel in.
Vlak voor rust moest de Groninger sluitpost andermaal ingrijpen. Het rustsignaal kwam voor de paarswitten dan ook als geroepen.

Hoofdrol Leeuwenburgh

Na de thee hield de Rotterdamse storm aan. De Groningers kwamen nauwelijks meer aan opbouwen toe. Het was vooral tegenhouden met af en toe een snelle uitbraak. De ploeg van trainer Arne Slot kon het optische overwicht echter niet in uitgespeelde kansen tot uitdrukking brengen. Verdedigend stond het goed bij het team uit de Martinistad. En vooral doelman Leeuwenburgh had een hoofdrol bij het verdedigen van de voorsprong.
In de loop van de tweede helft werd het voor de Trots van het Noorden vrouwen en kinderen eerst. De ploeg uit Rotterdam-Zuid drong steeds meer aan. Uiteindelijk bezweek FC Groningen onder de druk, nadat Meijer het veld geblesseerd had moeten verlaten. Invaller Cyril Dessers kopte diep in de tweede helft de gelijkmaker binnen, 1-1.

Rust

FC Groningen had in het vervolg moeite om de rust te bewaren. Ballen werden snel ingeleverd en de passes kwamen nauwelijks meer aan. In de laatste minuten gebeurde er van alles in De Kuip. Het spel ging heen en weer, maar het lukte de ploeg van Slot uiteindelijk niet de winnende goal te maken.
Programma en stand
Door dit gelijkspel tegen Feyenoord doet FC Groningen prima zaken. De FC staat voorlopig nog steeds op de tiende plek met 30 punten uit 25 wedstrijden. Daarmee zijn de Groningers NEC met een punt genaderd, met een wedstrijd meer gespeeld. De Nijmegenaren spelen zondag de uitwedstrijd tegen AZ Alkmaar. Cambuur speelt zondag uit tegen FC Twente. Volgende week zaterdag spelen de Groningers tegen NEC in de Euroborg. Twee weken later wacht de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.