Eerste restanten van overboord geslagen containers Marcos V geborgen

Restanten van de containers van de Marcos V op Terschelling
Restanten van de containers van de Marcos V op Terschelling © Laura Conijn/ProNews
Op Terschelling zijn zaterdag de eerste restanten van de containers geborgen die twee weken geleden bij containerschip Marcos V overboord sloegen. Dat schip verloor tijdens de storm Eunice 26 containers op de Noordzee.
De Marcos V, een schip van 293 meter lang en 40 meter breed dat vaart onder Panamese vlag, was op zaterdagochtend 19 februari onderweg van Bremerhaven naar Rotterdam toen het de containers verloor.

Een hoop schroot

Van de containers is inmiddels niet veel meer over dan een hoop schroot, waar nog net door het materiaal in te herkennen valt dat het restanten zijn van zeecontainers. De partij is door de Friendship, een bergingsschip wat werkt vanaf Terschelling, aan land gebracht. Inmiddels is de zoektocht naar meer containerrestanten nog volop bezig.
De containers waren, voor zover bekend bij de Kustwacht, leeg.

Waar precies verloren niet duidelijk

Overigens is nog steeds niet precies duidelijk wáár de Marcos V z'n containers precies verloor. Aanvankelijk werd gedacht dat dat boven Vlieland was, maar inmiddels lijkt het erop dat het iets zuidelijker in de buurt van de Noord-Hollandse kust moet zijn geweest.
Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, sprak er twee weken geleden nog haar afschuw over uit: 'Het is echt een hartenkreet van mij: wie verzint het nu dat je met windkracht 10 of 11 met lege containers van Duitsland naar Nederland gaat varen boven de Waddeneilanden. Ik begrijp het niet. Ik wil dat hier actie op komt.'