Groningers in actie voor oorlogsslachtoffers Oekraïne: hoe kun je helpen?

Groningen zet zich in voor Oekraïne
Groningen zet zich in voor Oekraïne © ANP/Beeldbewerking RTV Noord
Giro555 houdt maandag een speciale actie op radio en televisie waarbij geld wordt ingezameld voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ook in onze provincie zijn er tal van acties op touw gezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Hieronder een greep uit de initiatieven die zijn ontstaan.
Hoé Groningers meedoen met Giro555, kan je live volgen in ons liveblog. Hier zie je een overzicht van de acties die zijn aangekondigd, en waar je aan kan bijdragen:
In de gemeente Eemsdelta zijn de krachten gebundeld, laat Anneke Knip weten. 'In een samenwerking van elf inbrenglocaties is een actie gestart om de komende dagen zo veel mogelijk noodhulpgoederen richting Oekraïne te krijgen. Verspreid over de gehele gemeente zijn er inzamelpunten en komende woensdag gaan we de ingezamelde goederen naar Sappemeer brengen.'
Ook bij het Ommelander Ziekenhuis (OZG) in Scheemda wordt actie gevoerd. Dat gebeurt onder meer door een groot spandoek op te hangen met een oproep tot hulp en de Oekraïense kleuren geel en blauw op het ziekenhuis te projecteren. Ook wordt er op verschillende manieren geld ingezameld, onder meer door speciale gerechten te verkopen in het restaurant.

Scholen in actie

Scholen in de provincie komen eveneens in actie. Zo begint het Montessori Lyceum in de stad Groningen een 'grootscheepse actieweek' voor Giro555. Zo komt er een sponsorloop, is een grote schoonmaakactie georganiseerd in stadswijk Helpman en wordt de school omgetoverd in blauw-geel.
OBS Futura in Scheemda houdt eveneens een inzamelingsactie voor Oekraïne. Er worden spullen verzameld die binnenkort met een konvooi meegaan. De actie begint maandag. Leerlingen van OBS De Wiekslag in Blijham organiseren op hun beurt een statiegeldflessenactie. Een groep leerlingen van OBS De Vlinder in Ter Apel maakt maandagochtend een vredeswandeling door het dorp.
Leerlingen van jenaplanschool St. Willibrordus in Oude Pekela bakken en verkopen vandaag meringues. De verkoop is tussen 14.00 en 15.00 uur op het schoolplein. Al het opgehaalde geld gaat naar Oekraïne.

'Leerlingen zijn bang voor een Derde Wereldoorlog'

Ook leerlingen en personeel van het Maartenscollege in Haren komen in actie voor Oekraïne. Dat doen ze onder meer door gezamenlijk in een lint naar de Grote Markt in Stad te lopen, waar ze elkaar omhelzen en borden omhoog houden. Er is al ongeveer 7000 euro ingezameld met de actie, vertelt docent Karel Karsten. 'Maar het is pas een groot succes als Poetin straks zegt: het is afgelopen.' De ellende door de Russische inval in Oekraïne zorgt voor angst, merkt Karsten. 'Leerlingen zijn echt bang voor een Derde Wereldoorlog.'
Leerlingen van het Maartenscollege onderweg naar de Grote Markt
Leerlingen van het Maartenscollege onderweg naar de Grote Markt © Jeroen Willems/RTV Noord

Ondernemers in actie

Een elektronicazaak in Delfzijl doneert maandag bij elke bestelling boven de 250 euro, tien euro aan Giro 555. Daarnaast heeft het bedrijf een online collectebus geopend, waar klanten (en iedereen die dat wil) geld kunnen doneren. De online collectebus vind je hier.
‘Omdat wij blijven hopen en dromen op een wereld zonder oorlog, verkopen wij deze hele week droomtoeters waarvan de gehele opbrengst ( 2,10 per stuk) ten goede komt aan Giro555.’ Dat schrijft een banketbakker met winkels in Middelstum en Ten Boer. Een droomtoeter is een gesuikerde bladerdeegrol, gevuld met gele room en bananendip. De droomtoeters zijn ook online te bestellen.

Humanitaire hulp

Transportbedrijf AZexpress uit de stad Groningen begint vanaf maandag een verzamelactie voor humanitaire hulp in Oekraïne. 'De bedoeling is volgende week al met een volgeladen eigen vrachtwagen die kant op te vertrekken', laat Kenan Kafarov weten. Wie benodigde spullen zoals medicijnen, slaapzakken en dekens wil doneren, kan deze naar Stavangerweg 33 in Groningen brengen.
Aan de Eelkemastraat 181, eveneens in de stad Groningen, kunnen eveneens spullen worden ingeleverd op maandag 7 en dinsdag 8 maart. René Dolfing van Moving Spirits International vraagt voornamelijk om voeding (in blik), medicijnen en verzorgingsmiddelen.
De kerkelijke gemeenschap Farmhouse Ministries in Garsthuizen zamelt goederen in die per vrachtwagen naar de Oekraïense grens worden gebracht. Het gaat om voedsel en overige dagelijkse levensbehoeften voor jong en oud, waarover hier meer te lezen is. Producten kunnen van maandag tot vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur ingeleverd worden bij de familie Bol an de Smydingheweg 46 in Garsthuizen.

Kleine acties

Niet alleen spullen worden ingezameld. Anita Bouland zamelt bijvoorbeeld geld in voor Giro555 door kegelpoppetjes te beschilderen en te verkopen. Ook veel kinderen komen in actie. Zo mailt Esther Elzes dat haar 11-jarige dochter Naomi flessen inzamelt. Het statiegeldbedrag doneert ze aan Giro555.
In actie voor Oekraïne? Laat het ons weten
Er zijn in de afgelopen dagen talloze nieuwe initiatieven gestart om inwoners van Oekraïne te steunen gedurende de oorlog met Rusland. Wil jij ook aandacht voor een actie om Oekraïeners te helpen met een vermelding in bovenstaand overzicht? Mail je initiatief dan naar actie@rtvnoord.nl en zet erin wat je van plan bent.
Dit bericht is aangevuld met de actie van het Maartenscollege in Haren en het OZG