Schaatsster Meike Veen naar TalentNED

Meike Veen in actie op de 3000 bij de NK Junioren B
Meike Veen in actie op de 3000 bij de NK Junioren B © Dyane Ribbink
Schaatsster Meike Veen uit Westerlee heeft een contract getekend bij TalentNED. Onlangs werd de dochter van oud-wielrenner Edwin Veen nog tweede bij het Nederlands kampioenschap voor Junioren B in Enschede. Daar gaat ze ook binnenkort ook wonen.
Veen schaatste de afgelopen jaren bij het Regionaal Talentencentrum Noord van de KNSB in Groningen en Heerenveen. Onder leiding van trainer Ingo Bos ontwikkelde ze zich sterk. Vorige week scherpte ze haar persoonlijk record op de 1000 meter nog aan. Ze reed voor het eerst een tijd onder de 1 minuut en 20 seconden. Volgend seizoen is ze eerstejaars A junior.

Energie

De 17-jarige schaatsster kiest er nu voor om studie en sport beter te combineren. 'Ik moet als ik hier blijf drie kwartier reizen naar school en vervolgens vaak door naar de training in Heerenveen. Dat kost me meer energie dan de training zelf. Bij TalentNED zit je vlak bij school en de ijsbaan. Ik denk dat me dat heel veel rust geeft', legt Veen uit.

Gezellige sfeer en topsport

Ze is van plan om in de zomervakantie te verhuizen naar Enschede. Ze hakte de knoop door na een bezoek aan het TalentNED-huis. In het onderkomen wonen meerdere atleten uit allerlei sportdisciplines. 'Ik zie me hier wel rondlopen, dacht ik op de terugweg in de auto. Er heerst een gezellige sfeer, maar het is ook serieus omdat het wel om topsport gaat.'
'De mountainbikers en de wegwielrensters zitten ook in het huis. Het is mooi gemengd en je kunt bijvoorbeeld ook samen gaan trainen op de fiets', vertelt ze over haar keuze.

Talenten opleiden

TalentNED is in 2018 opgericht. De doelstelling is om voor talentvolle sporters een goede basis te geven voor hun verdere carrière. 'Builiding future winners' is het motto. Oud-schaatser Gerard Kemkers is de directeur van de sportacademie.
'Ze hebben mij het hele seizoen gevolgd en ze zagen veel potentie. Hun doel is om talenten op te leiden om de stap te kunnen maken naar een profploeg. Dat klonk wel heel goed, vond ik. Presteren hoort erbij, maar dat is niet eens het belangrijkste. Ik besef het nog niet helemaal dat ik naar TalentNED ga. Maar het ging de week voor het Nederlands Kampioenschap zo snel met de tijden. Ik was er wel door verrast en ik had het ook niet voorspeld', geeft Veen aan.

Allrounden

De Groningse heeft zichzelf ook een aantal doelen gesteld voor de komende twee jaren. Ze wil zich echt gaan toeleggen op het allroundschaatsen. Daarvoor is het onder meer belangrijk om de drie kilometer goed onder de knie te krijgen. Deze afstand heeft ze afgelopen seizoen voor het eerst gereden. 'Dat is vooral nog veel oefenen en tactischer rijden.'