Aardbeving treft Zeerijp met kracht 2.1

Een seismograaf
Een seismograaf © ANP
In Zeerijp is zondagmiddag rond 14.18 uur een aardbeving geweest met de kracht van 2.1 op de schaal van Richter.
Dat meldt het KNMI.
Het epicentrum van de beving lag op 3 kilometer diepte. 'Dat is de diepte van het gasreservoir', zegt KNMI-seismoloog Laslö Evers.

'Kleine en grotere schok'

'Het was eerst een kleine en direct daarna een grotere schok', mailt Bert Kamminga uit Garsthuizen aan RTV Noord. 'Het huis schudde en kraakte', meldt een andere inwoner van het aardbevingsgebied op Twitter. Andere meldingen over een waarneming van de aardbeving blijven op sociale media uit.

'Geen peil op te trekken'

Het is de eerste relatief zware aardbeving in bijna vijf maanden tijd, sinds de aardbeving van 3.2 in Garrelsweer op 16 november vorig jaar.
'Dat is een patroon dat we vaker zien', zegt seismoloog Evers over de relatief rustige periode die hier aan voorafging. 'Het heeft te maken met de grilligheid van de ondergrond en de verstoring van de druk, die zich probeert te herstellen. Er is verder geen peil op te trekken.'

Verklaring

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaf eerder dezelfde verklaring. 'Deze druk is zich nu aan het vereffenen. Het aardgas stroomt van plekken met een hoge druk naar plekken met een lage druk. Ook dit proces veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, die tot bevingen kunnen leiden', zei de toezichthouder toen. Het SodM kwalificeert de beving van zondag in Zeerijp als 'relatief zwaar', zegt het instituut op Twitter.
Heb jij de beving gevoeld? Meld het via redactie@rtvnoord.nl.