Donar afgedroogd tijdens historisch duel in België

Een momentopname tijdens Filou BC Oostende - Donar
Een momentopname tijdens Filou BC Oostende - Donar © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
Donar heeft in het eerste duel van de cross-borderfase een flink pak slaag gekregen. In België verloren de Groningse basketballers met 98-74 van topfavoriet Filou Oostende.
Dat het op voorhand een lastig karwei werd, bleek alleen al uit de cijfers die de formatie uit Oostende kon overleggen. De Belgische ploeg werd de afgelopen tien seizoenen kampioen van België, zit momenteel bij de laatste zestien van de Champions League én was ongeslagen in de reguliere competitie in eigen land. De Groningers eindigden op hun beurt als derde in de reguliere competitie met zes nederlagen.
Donar afgedroogd in Oostende bij terugkeer Koenis

Rentree Koenis

Het duel in de Belgische kustplaats kende dan ook een eenzijdig verloop. Donar kon het geen moment spannend maken. Na het eerste kwart stond het 24-18 en halverwege was het verschil vijftien punten (46-31). In de tweede helft liep de thuisploeg nog verder uit.
Donte Thomas deed niet mee bij Donar vanwege een knieblessure, terwijl Austin Luke nog altijd niet inzetbaar is. Thomas Koenis maakte daarentegen na lange tijd zijn rentree. Hij kampte met een buikspierblessure en speelde een kleine zestien minuten, waarin hij goed was voor vijf punten. Topscorer aan de kant van Donar was Marquis Addison met 23 punten.
Thomas Koenis na rentree: 'Een dubbel gevoel'

Historische wedstrijd

Ondanks het verlies was de confrontatie voor Donar een bijzonder moment. De Groningers speelden het eerste duel in de Elite Gold groep, waarin de vijf beste Nederlandse en Belgische ploegen met elkaar strijden voor een gunstige uitgangspositie in de play-offs. Nog niet eerder in de historie speelden Nederlandse en Belgische clubs een gezamenlijke competitie.
Jonge basketbalfans wachten de teams van Oostende en Donar op na de wedstrijd
Jonge basketbalfans wachten de teams van Oostende en Donar op na de wedstrijd © Karel-Jan Buurke/RTV Noord

Achtste plek

Donar staat door de nederlaag achtste op de ranglijst in de Elite Gold, die mede gebaseerd is op de resultaten uit de reguliere competitie in eigen land. Alle vijf Nederlandse ploegen hebben in de eerste speelronde verloren.
De volgende wedstrijd van Donar is op woensdag 16 maart in eigen huis tegen Belfius Mons-Hainaut. De cross-borderfase eindigt met een thuisduel op vrijdag 29 april, opnieuw tegen Oostende. Tussendoor wordt op zondag 20 maart in MartiniPlaza de bekerfinale gespeeld tegen Heroes Den Bosch. Alle thuisduels zijn live te zien via een stream van RTV Noord.