Colombiaanse vluchteling is stand-in doelman bij Leekster Eagles

Alexis Leal tijdens de warming up van Leekster Eagles
Alexis Leal tijdens de warming up van Leekster Eagles © Henk Elderman
Heel even denkt Alexis Leal zijn debuut te maken voor Leekster Eagles. De eerste helft is ongeveer halverwege als vaste keeper Erwin Mensink geblesseerd raakt. De Colombiaan staat al langs de zijlijn om plaats te nemen onder de lat.
Maar Mensink kan verder en dus neemt Alexis Leal Figueroa, zoals hij volledig heet, weer plaats op de bank. Daar blijft hij de rest van de wedstrijd ook zitten. Hij ziet dat zijn nieuwe club een 3-0 achterstand tegen Groene Ster helemaal goedmaakt als Karim Layeb met een knal de gelijkmaker aantekent. Het duel tegen het team uit Vlissingen gaat uiteindelijk wel met 4-3 verloren.

Duiken op de bal

'De eerste keer dat hij kwam trainen wisten we niet eens dat het een keeper is. Hij heeft nu drie weken meegedaan en heeft de kwaliteiten om mee te kunnen in de Eredivisie. Hij duikt bijvoorbeeld heel snel op de bal als er een speler alleen op hem afkomt', vertelt Gerke Hoogeveen. Voor de gelegenheid is hij hoofdcoach omdat Bas Lulofs zich vanwege een positieve coronatest heeft afgemeld.

Inschrijven voor de deadline

Leal is min of meer komen aanwaaien. Hij verblijft in het asielzoekerscentrum in Delfzijl. Via oud-speler en international Yoshua St. Juste kwam het contact tot stand.
'Yoshua kreeg de vraag van een teamgenoot bij Oranje die Leal kent of hij nog een club voor hem wist om te gaan zaalvoetballen. Logischerwijs kwam hij bij ons terecht, omdat we op het hoogste niveau spelen. We konden hem nog net voor de deadline lid maken van Leekster Eagles. Er was geen sprake van een overschrijving van een andere club dus we konden hem nog inschrijven', legt Hoogeveen de procedure uit.

Praten met handen en voeten

De communicatie met de Colombiaanse doelman verloopt zeer gebrekkig. Maar de spelers en technische staf redden zich voorlopig met een aantal Engelse voetbaltermen. 'Voor de rest praten we met handen en voeten. En we hebben ook contact met het azc in Delfzijl natuurlijk. Als hij iets niet begrijpt, kunnen we daar terecht.'

Status

De toekomst van de 20-jarige Zuid-Amerikaan in Nederland is nog ongewis. Zowel bij het azc als bij Leekster Eagles is het niet precies duidelijk waarom hij asiel aangevraagd heeft. Daar moet de komende tijd duidelijkheid over komen. Vast staat is dat hij gevlucht is. De zaalvoetbalclub uit Leek hoopt dat Leal langer kan blijven.
'Het zou mooi zijn als hij een permanente verblijfsstatus krijgt en dan in het Noorden blijft wonen. Dan hebben we voor langere tijd een goede keeper erbij. Dat willen we ook. Want stel dat er iets met Erwin Mensink gebeurt, dan moeten we iemand op de bank hebben die er zonder schroom in komt', vindt Hoogeveen.
En misschien staat de Colombiaan bij het begin van volgend seizoen wel in het doel. Mensink heeft namelijk aangegeven dat hij aan zijn laatste wedstrijden bezig is bij Leekster Eagles 1.