Verdachte dodelijke steekpartij met zwaard: 'Ik zou willen dat dit niet was gebeurd'

De woning van de verdachte aan de Damsport werd door de politie afgezet
De woning van de verdachte aan de Damsport werd door de politie afgezet © RTV Noord\Steven Radersma
De 21-jarige Groninger die op 20 november in een woning aan de Damsport in Stad leeftijdsgenoot Damien Eggens doodstak, wordt op dit moment onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). De Stadjer stak het slachtoffer meerdere keren met een zwaard.
'Ik wil mij graag omdraaien naar de familie, maar ik mag dat niet. Ik wil hen zeggen dat het mij ontzettend spijt. Ik zou willen dat dit niet was gebeurd', zei de man maandag tijdens de eerste openbare zitting tegen de rechter.
Het onderzoek in de observatiekliniek loopt op het einde. Hij wordt nog onderzocht door een psychiater. Daarna is het wachten op de rapporten.
De politie vindt een steekwapen in de omgeving van de woning
De politie vindt een steekwapen in de omgeving van de woning © Martin Nuver/112 Groningen

Steekwapen gevonden op de stoep

Eggens werd vorig jaar november neergestoken bij zijn woning in een appartementencomplex aan de Damsport in stadswijk Hoornsemeer. Op de stoep vond de politie een lang steekwapen. Een getuige vertelde aan RTV Noord dat de 21-jarige verdachte bebloed naar buiten kwam. 'Hij zei: Ik wil niemand iets aandoen. Hij werd met de handen op de rug door de politie op zijn knieën op de grond gezet.'
In de dagen na de dodelijke steekpartij organiseerden vrienden van Eggens' ouders een inzamelingsactie om de uitvaart te bekostigen. Dat leverde al snel een bedrag van meer dan 10.000 euro op.

Mogelijk sprake van wraakactie

Het politieonderzoek is nagenoeg afgerond. 'De vaart zit er goed in', klonk de rechter goedkeurend. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 24 juni. Dan wordt ook duidelijk met welk motief de man het slachtoffer met een zwaard neerstak.
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vooralsnog uit van moord, omdat er mogelijk sprake is geweest van een wraakactie. De advocate van de verdachte bespreekt dit liever tijdens de zitting in juni.