Groningse zakenman Remon Vos schenkt 10 miljoen euro aan Oekraïense vluchtelingen

Remon Vos
Remon Vos © Eigen foto
Remon Vos doneert met zijn bedrijf Central Trade Park (CTP) tien miljoen euro aan vluchtelingenorganisatie UNHCR. Volgens de zakenman uit Oost-Groningen vraagt ‘deze ongekende tijd om ongekende maatregelen’.
‘Door onze aanwezigheid in de naburige landen voelen we ons gedwongen een bijdrage te leveren voor diegenen in nood’, schijft de ondernemer in een bericht op LinkedIN.

Steun in Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Hongarije

Bij die schenking van tien miljoen blijft het niet; Vos geeft ook financiële steun aan diverse lokale organisaties, onder meer in Tsjechië en Slowakije.
Ook stelt CTP woningen beschikbaar aan vluchtelingen in het Tsjechische Brno die oorspronkelijk voor studenten bedoeld waren. Daarnaast zijn vluchtelingen welkom in een aantal hotels van CTP in de Tsjechische steden Praag, Pilsen en Brno. Verder stelt Vos magazijnen beschikbaar in Hongarije en Roemenië aan particuliere organisaties die betrokken zijn bij het helpen van vluchtelingen.

Betrokkenheid

Vos is met een geschat vermogen van zes miljard de rijkste Nederlander, op Heineken-erfgenaam Charlène de Carvalho-Heineken na. Hij groeide op in Stadskanaal en Winschoten, werkte bij de telefoonzaak van zijn vader in Stad en komt jaren later in de Tsjechische vastgoedwereld terecht.
De betrokkenheid van Vos met het lot van de Oekraïners komt niet uit de lucht vallen; zijn bedrijf CTP is actief in tien, vooral Oost-Europese, landen en marktleider in industrieel vastgoed in vier van die landen. Vos heeft zo'n 450 mensen in dienst en woont al ruim twintig jaar in Tsjechië.

'Russen, protesteer en stop Poetin'

Vos verwacht dat de tien miljoen euro aan de UNHCR goed besteed zullen zijn. De organisatie is in rap tempo aan het opschalen in Oekraïne en in de buurlanden, ziet Vos. De VN-vluchtelingenorganisatie houdt zich onder meer bezig met hulp aan Oekraïense vluchtelingen in de vorm van juridisch advies, psychologische hulp, onderdak en allerlei basisbehoeften.
Overigens trekt Vos zich het lot van de Russen die hun land moeten ontvluchten, ook aan. Hij schrijft dat hij veel herinneringen heeft liggen in dat land. Hij roept zijn Russische vrienden die nog in Rusland zijn op om Poetin te stoppen. 'Protesteer, geef niet op. Een wereld van vrede en niet van oorlog, zonder Poetin. Met z’n allen kunnen we dit stoppen. Stop de slachting. Nu. Stop het moorden. Stop Poetin.’