Toezichthouder waarschuwt voor opendraaien gaskraan: nog te grote kans dat huizen instorten bij zware aardbeving

Een gasinstallatie in onze provincie
Een gasinstallatie in onze provincie © ANP
Sinds de oorlog in Oekraïne gaan er steeds meer stemmen op om de gaskraan in Groningen weer verder open te draaien. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt daarvoor: de gaswinning vormt nog steeds een veiligheidsrisico en een winning van 12 miljard kubieke meter is niet langer een veilig niveau.
In februari 2018 adviseerde de toezichthouder nog dat 12 miljard kuub per jaar uit Groningen een veilig niveau van gaswinning zou zijn. In verschillende media werd dat getal genoemd als veilig niveau in relatie tot de oorlog in Oekraïne, de afhankelijkheid van Russisch gas en de hoge gasprijs.

Versterkingsoperatie niet klaar, risico neemt toe

Maar vier jaar later is de situatie anders, zegt de toezichthouder. Het advies om 12 miljard kuub te winnen als veilig niveau is mede gebaseerd op het feit dat de versterkingsoperatie binnen afzienbare tijd zou zijn afgerond.
'Die is verre van gerealiseerd: het grootste deel van de versterkingsopgave moet nog uitgevoerd worden', zegt het SodM nu. 'Bij doorgaande gaswinning, ook op een dergelijk lager niveau, zullen de aardbevingsrisico’s weer toenemen.'
Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen
Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen © SodM

'Nog steeds kans dat huizen instorten'

Het Staatstoezicht op de Mijnen benadrukt dat afbouw van de gaswinning in Groningen nog steeds nodig is voor de veiligheid. Meer dan 13.000 adressen moeten nog worden versterkt. Volgens de toezichthouder betekent dit dat er nog steeds een te grote kans is dat huizen instorten bij een zware aardbeving, waardoor bewoners gewond kunnen raken en zelfs kunnen komen te overlijden als ze niet tijdig uit hun huis wegkomen.
'De gaswinning uit het Groningen-gasveld vormt nog steeds een veiligheidsrisico voor mensen in Groningen', zegt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Lange wachten heeft gevolgen voor gezondheid

'Duizenden al beoordeelde huizen wachten op versterking en op dit moment volgt nog steeds uit de beoordeling van huizen dat ze versterkt moeten worden. Daarnaast heeft het langdurig wachten op de versterking en afhandeling van schade nadelige gevolgen voor de gezondheid van een deel van de inwoners.'
'Pas als de gaswinning is afgebouwd en de huizen die dat nodig hebben versterkt zijn, is het in Groningen even veilig als in de rest van Nederland.'