'Boerinnen, regel je zaakjes goed, zodat je niet met lege handen staat!'

José de Boer-Niewohner, boerin en de provinciaal voorzitter Groningen Vrouw en Bedrijf
José de Boer-Niewohner, boerin en de provinciaal voorzitter Groningen Vrouw en Bedrijf © RTV Noord
Op het boerenerf valt er nog een hoop te winnen voor de positie van de vrouw. Dat laat belangenvereniging voor boeren en tuinders LTO Noord weten. Volgens de organisatie is maar vijf procent van de bedrijfsleiders op agrarische bedrijven vrouw. Daarmee zou Nederland het erg slecht doen vergeleken met andere Europese landen.
Het Europees gemiddelde is 28 procent en ook buurlanden als Duitsland en België scoren met 10 procent en 14 procent beduidend hoger dan Nederland.
Over bedrijfsopvolgers bestaan geen exacte cijfers. Maar volgens Helma Vermuë, voorzitter van de afdeling Vrouw & Bedrijf van LTO Noord, lijkt de situatie in de toekomst wel te verbeteren. 'We zien gelukkig steeds meer boerendochters die klaar staan om het bedrijf over te nemen, dat was twintig jaar geleden echt uniek', zegt ze.

'Is de boer ook thuis?'

José de Boer-Niewohner, de provinciaal voorzitter Groningen Vrouw en Bedrijf, onderdeel van de belangenvereniging voor boeren en tuinders LTO Noord, herkent dat beeld. ‘Waar is de baas?’ of 'Is de boer ook thuis?', krijgt ze geregeld te horen wanneer er iemand haar erf opstapt. Dat terwijl haar man bij háár in het bedrijf kwam, en niet andersom. 'Als ik er dan geen zin in heb, antwoord ik nog weleens: Nee, de boer is niet thuis. Maar meestal zeg ik: De boer, dat ben ik.'
Boerinnen worden vaak achtergesteld, kan je wel zeggen
José de Boer-Niewohner - boerin en voorzitter Groningen Vrouw en Bedrijf
Ze is samen met haar man eigenaar van het melkveebedrijf in Midwolde, maar toch gaan veel mensen ervanuit dat het wel haar man zal zijn die alles runt en op wiens naam alles staat. Het tekent de situatie voor veel boerinnen die de boel samen runnen, met dien verstande dat De Boer-Niewohner haar zaakjes wél goed op orde heeft. Ze hoopt dat andere boerinnen ook wat meer werk maken van 'de zaken regelen'.
'Vrouwen worden vaak achtergesteld, kun je wel zeggen. Bij een maatschapsakte bijvoorbeeld, staat de vrouw altijd pas na de man genoemd. Vroeger was dat gewoon, maar nu zou dat niet meer zo moeten zijn', aldus de boerin.
Internationale Vrouwendag: 'Boerinnen, regel je zaakjes goed'

Bedrijf, bank, notaris

Internationale vrouwendag is zo'n moment dat De Boer-Niewohner aangrijpt voor een 'groot stuk bewustwording', zoals ze het noemt. Samen met de andere boerinnen bij Vrouw & Bedrijf richt ze zich op de versterking van de sociale en financieel economische positie van vrouwen op het agrarisch bedrijf. 'De positie van de boerin is helaas nog niet gelijkwaardig aan die van de boer. Juist op een dag als deze is het goed om daar aandacht voor te vragen.'
Mocht er iets gebeuren, zorg dan dat je niet met lege handen staat
José de Boer-Niewohner - boerin en voorzitter Groningen Vrouw en Bedrijf
'Het leven zit vol verrassingen en die zijn niet louter positief. Scheiding, ziekte of andere onverwachte zaken kunnen nou eenmaal gebeuren en dan is het belangrijk dat de vrouw niet met lege handen komt te staan', ziet De Boer-Niewohner.
Haar boodschap aan de medeboerinnen is helder: 'Vrouwen, denk ook aan jezelf. Regel je zaakjes goed. Zorg dat je ook bij de bank binnenkomt en ga in gesprek. Regel alles goed op papier voor je bedrijf bij een notaris, zodat je - mocht er iets gebeuren - niet met lege handen staat. Want dat gebeurt eigenlijk nog veel te veel.'