Een minuut lawaai op de Grote Markt voor de goede vrouwenzaak

Er werd een minuut lang lawaai gemaakt
Er werd een minuut lang lawaai gemaakt © Venema Media
Tientallen vrouwen maar ook enkele mannen verzamelden zich dinsdagavond op de Grote Markt voor een demonstratie in het kader van Internationale Vrouwendag.
De demonstranten maakten een minuut lang lawaai om aandacht te vragen voor economische zelfstandigheid van vrouwen. Volgens het organiserende comité Vrouwenstrijd is op dit gebied nog een wereld te winnen. Bijvoorbeeld op het vlak van loon en zwangerschapsverlof.
In optocht door de binnenstad
In optocht door de binnenstad © Venema Media
Na het lawaaiprotest gingen de deelnemers in optocht door de binnenstad. De demonstratie verliep zonder incidenten.

Meer Peters dan vrouwen

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei eerder dinsdag dat ze nog niet wil nadenken over een strenger vrouwenquotum voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zij wil de huidige regels even de tijd geven en pas naar nieuwe maatregelen kijken wanneer die niet blijken te werken. Dat zei Van Gennip via een videoverbinding tijdens het zogeheten topontbijt gehouden ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.
Uit onderzoeken blijkt dat Nederland achterblijft op andere Europese landen wat betreft de representatie van vrouwen in het bedrijfsleven. Zo zijn er meer Nederlandse topbedrijven met een topman die Peter heet dan dat er topbedrijven zijn waar een vrouw de leiding heeft.
Ook mannen deden mee aan de vrouwendemonstratie
Ook mannen deden mee aan de vrouwendemonstratie © Venema Media

Minstens een derde van commissarissen is vrouw

Sinds 1 januari van dit jaar moet iedere nieuwe benoeming in de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven bijdragen aan een betere verhouding tussen mannen en vrouwen. De wet regelt dat minstens een derde van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw is. Iedere man die vertrekt moet worden vervangen door een vrouw, totdat het quotum is gehaald. Als toch een man wordt aangesteld, is die benoeming nietig. Voor de hoogste functie bij Nederlandse bedrijven is er geen quotum.