Jahangir A. veroordeeld tot 10 jaar cel voor doden Els Slurink

Tekening van Jahangir A. in de Groningse rechtbank
Tekening van Jahangir A. in de Groningse rechtbank © Petra Urban
De rechtbank heeft Jahangir A. veroordeeld tot tien jaar celstraf voor doodslag op Els Slurink. Het misdrijf vond plaats op 21 maart 1997 en bleef lange tijd onopgelost. Bijna 25 jaar na de dood van Slurink is er nu toch iemand veroordeeld.
Jahangir A. werd op 5 februari vorig jaar aangehouden. Sindsdien zit hij in voorarrest. Deze tijd wordt van zijn gevangenisstraf afgetrokken.

OM eiste tien jaar cel

Het OM eiste vorige maand tien jaar cel tegen de 45-jarige A. De veroordeling is daarmee in lijn met de strafeis. De man uit Geldrop heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend, maar zijn dna werd gevonden onder de nagels van Slurink. A. heeft nooit verklaard hoe dat heeft kunnen gebeuren.
De rechtbank gaat echter mee met verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat Slurink de dader heeft gekrabd toen die haar, waarschijnlijk met een schaar, in de hartstreek stak. Daardoor kwam er bloed van A. onder de nagels van Slurink terecht. 'De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat A. Slurink opzettelijk met heeft gestoken en van het leven heeft beroofd', aldus de voorzitter van de rechtbank.
De rechtbank rekenen het A. verder zwaar aan dat hij de familie van Slurink 'onbeschrijfelijk leed heeft aangedaan' door nooit voor het doden van Slurink uit te komen. 'Niet alleen bij nabestaanden, maar ook in de rest van de maatschappij heeft dat grote gevoelens van onveiligheid met zich meegebracht', zegt de rechter. 'Al die tijd was duidelijk dat de dader in de samenleving rondliep.'
Verslaggever Marten Nauta volgde de rechtszaak:
Na 25 jaar een veroordeling in moordzaak Els Slurink

Collega's vonden Slurink

Slurink woonde aan het Van Brakelplein in Stad en werd in haar huis dood aangetroffen door collega's. Die zochten haar, omdat ze niet kwam opdagen voor een werkafspraak.
De dood van Els Slurink bleef lange tijd onopgelost. Het werd een cold-casezaak: een oudere zaak die lang onopgelost blijft en waarvoor in principe een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer geldt.

Postercampagne

In januari vorig jaar vroeg de politie opnieuw aandacht voor de zaak. Er kwam een postercampagne waarin mensen die informatie hadden, de oproep kregen om die te delen. Op de posters stond de vraag 'Wie bracht Els Slurink om het leven?'
Drie weken na de start van de postercampagne werd de toen 44-jarige Jahangir A. aangehouden. De postercampagne gaf echter niet de doorslag: een nieuwe techniek om dna op te sporen bracht A. in het vizier. Hij is een veelpleger en stond daarom in de dna-databank. A. werd eerder al eens veroordeeld voor poging tot doodslag.