Kort geding brengt nog geen uitsluitsel over uitzetting cliënt MartiniZorg

MartiniZorg Oosterparkheem in Groningen
MartiniZorg Oosterparkheem in Groningen © ProNews
Als het aan de curator van het failliete MartiniZorg ligt moet Henny Bakker vrijdag zijn verhuisd uit het Oosterparkheem in Stad, maar zo snel zal het niet gaan. De rechtbank in Groningen doet pas volgende week uitspraak in het kort geding dat de curator had aangespannen.

Nieuwe woonplek gezocht

In Oosterparkheem bood MartiniZorg zorg en begeleiding aan 55-plussers met een verstandelijke, lichamelijke en/of psychische beperking. Omdat de zorginstelling eind januari failliet ging moeten de bewoners een nieuw onderkomen vinden. Het overgrote deel is al weg, maar Bakker en enkele anderen willen niet; ze vinden de nieuwe woonplek die hen wordt aangeboden niet goed genoeg.
De curator eiste woensdag voor de rechter dat Bakker uiterlijk vrijdag weg is. Volgens advocaat Jan Hein Mastenbroek, die Henny Bakker bijstaat, laat de rechter zich niet opjagen. 'De rechter gaf aan dat ze er goed over wilde nadenken, dus de uitzetting vrijdag gaat niet door.' Pas een week later ligt de uitspraak van de rechter er.

Geen haast geboden

Mastenbroek snapt de haast van de curator ook niet. MartiniZorg huurde de appartementen van eigenaar Woonzorg Nederland en dat contract ligt er gewoon nog. 'De curator wil het huurcontract van MartiniZorg met Woonzorg snel beëindigen, maar de opzegtermijn is sowieso drie maanden. Dus je kan wel afspreken dat het vrijdag leeg moet zijn, maar dan creëer je je eigen noodsituatie en ik denk niet dat de rechter daarin meegaat.'
Waarnemend curator Jan van Burg zei daarover eerder dat in Oosterparkheem nauwelijks zorg meer wordt geboden. ‘We hebben nu geen personeel meer in dienst. Er loopt alleen nog een enkele zzp'er rond, voor bijvoorbeeld medicatieverstrekking. Minimale zorg dus en dat is een heel onwenselijke situatie.' Liever huurt hij helemaal geen zorgpersoneel meer in, omdat dit wordt betaald uit de failliete boedel van MartiniZorg. Dat is geld dat voor de schuldeisers is bedoeld.

Bakker wil blijven

Henny Bakker wil eigenlijk helemaal niet weg uit Oosterparkheem. Mastenbroek: 'Ze krijgt zorg in natura, dat kan ze zelf inkopen. Ze wil dit via haar dochter laten lopen. Ik weet niet waarom dat niet zou kunnen.' Hoe dan ook wil ze in de stad blijven, bij haar familie en vrienden. 'Ze hebben haar Valthermond aangeboden, maar dat is een groepsding. Haar zorg moet juist gericht zijn op meer zelfstandig worden, dus dit is volgens haar mentor geen geschikte plek.'