Fieke Gosselaar stelt armoede aan de kaak in roman over haar straat in de Oosterparkwijk

Fieke Gosselaar in haar oude straat in de Oosterparkwijk
Fieke Gosselaar in haar oude straat in de Oosterparkwijk © René Walhout /RTV Noord
‘Als je ze kent’ is de titel van de nieuwste roman van de Groningse schrijver Fieke Gosselaar. Een jonge vrouw belandt in de schuldhulpverlening en dreigt in eenzaamheid weg te glijden. De dood van een buurman brengt haar in contact met haar buren en geeft haar leven een wending. De roman van Gosselaar verschijnt vrijdag.
Hoewel ze het in het boek niet noemt, speelt het verhaal van ‘Als je ze kent’ zich af in de Groninger Oosterparkwijk. Heel specifiek in de Hortensialaan, de straat waar Fieke Gosselaar (Finsterwolde, 1982) tot drie jaar geleden woonde.
‘Onze eettafel stond aan het raam en ik keek heel vaak naar buiten. Als we daar zaten te drinken, zagen we de hele straat aan ons voorbij gaan,’ vertelt Fieke. Ze wilde een verhaal schrijven over de straat waarvan ze is gaan houden. ‘Ik wilde geen clichéverhaal over een probleemwijk, ik wilde de leefsituatie in zo’n straat positief naar voren brengen. Het hoofdpersonage is net uit de schulden en dat past goed bij dat verhaal.’

In het begin gaat overbuurman dood

Armoede is het belangrijkste thema in haar nieuwe boek. ‘Als je in een straat als de Hortensialaan woont, leer je mensen kennen die in armoede leven. Als je er in de supermarkt komt, kun je het zien. Op mijn werk op de rechtbank kom ik het ook tegen. Als ik een boete voor iets krijg of jij, dan betalen we die. Mensen die geen geld hebben, komen voor de rechter. Dat ging in mijn hoofd spelen en daar wou ik wat mee doen.’
Achter ieder mens zit wel een verhaal. Ook achter mensen met een uitkering
Fieke Gosselaar
Behalve armoede is ook 'noaberschap' een belangrijk thema in ‘Als je ze kent’. ‘In het begin van mijn verhaal wordt een overbuurman dood aangetroffen in zijn huis. Nora, mijn hoofdpersoon, wordt daardoor naar de buren toegetrokken. Eerst zit ze alleen in haar huis, maar door die gebeurtenis krijgt ze veel meer contact en neemt haar leven een wending,’ vertelt de schrijver.

'Een uitkering is een lekkere hangmat'

De nieuwe roman van Fieke Gosselaar doet vooral wat de titel suggereert: we leren mensen kennen in een gewone straat. Mensen aan wie we normaal misschien achteloos voorbij zouden lopen maar die door de warme blik van Gosselaar allemaal bijzonder worden.
‘Achter ieder mens zit wel een verhaal. Ook achter mensen met een uitkering. Ik stoor me enorm aan zo’n verkiezingsposter van de VVD. 'Een uitkering is een lekkere hangmat!' Dat slaat nergens op. Ik denk dan: interesseer je in de mensen en hun verhaal voordat je zo’n stomme leus op een poster zet.’
De nieuwste roman van de Groningse schrijver Fieke Gosselaar
De nieuwste roman van de Groningse schrijver Fieke Gosselaar © Uitgeverij Ambo/Anthos
‘Als je ze kent’ is de derde Nederlandstalige roman van Fieke Gosselaar en verschijnt bij uitgeverij Ambo/Anthos. Eerder verscheen van haar 'Tussen de anderen' en 'Het land houdt van stilte'. Gosselaar publiceerde ook gedichten. In 2013 verscheen haar Groningstalige bundel 'Nova Zembla'. Voor Radio Noord maakte ze lange tijd een radiocolumn.