Schuiling over onderzoek criminaliteit: 'Ik heb wel vaker signalen afgegeven'

Koen Schuiling
Koen Schuiling © RTV Noord
Burgemeester Koen Schuiling heeft nog geen nieuw actieplan klaarliggen om de ondermijnende criminaliteit in de gemeente aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat de gemeente de afgelopen tijd te weinig oog heeft gehad voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.
Zo blijkt uit het onderzoek dat er te weinig ambtenaren bezig zijn met openbare orde en veiligheid. Huisjesmelkers kunnen te veel hun gang gaan en er wordt op grote schaal verdiend aan drugshandel.
Verslaggever Marten Nauta geeft uitleg:
'Groningen is een handhavingsvrije stad', wat betekent dat?

Geen vrij spel

Toch vindt de burgemeester niet dat criminelen in Groningen vrij spel hebben. 'Ik constateer ook dat de gemeenteraad er wel veel aan heeft gedaan. Er zijn veel mensen die gebruik maken van legale constructies.'
De burgemeester laat zich nog niet uit over een hernieuwde aanpak rondom het terugdringen van ondermijnende criminaliteit. 'Ik wil er eerst met de gemeenteraad over praten', is daarop zijn antwoord.
Bekijk de reactie van burgemeester Schuiling:
Schuiling: 'We hebben ons kwetsbaar opgesteld met dit rapport'

Tegenstrijdig

Hij had het rapport niet nodig om tot de conclusie te komen dat er meer moet gebeuren. 'Ik denk dat ik de afgelopen twee jaar wel vaker signalen heb afgegeven. Als we aan de ene kant de leefbaarheid in onze wijken overeind willen houden, maar aan de andere kant in de vastgoedwereld van alles en nog wat ontstaat, dan is daar denk ik nog wel wat te doen, want dat is tegenstrijdig.'
Onderzoekers concluderen dus dat er sprake is van flinke huisjesmelkerij en dat die voor een overheersend beeld zorgt in bepaalde wijken. Dat gaat weer ten koste van het sociale karakter van de desbetreffende buurt of wijk.