De tram was weer terug in Groningen, maar lijkt er voorlopig echt niet te komen

Zo zagen eerdere plannen voor een tram in Groningen eruit
Zo zagen eerdere plannen voor een tram in Groningen eruit © RegioTram
Iets meer dan een jaar geleden dook het vervoersmiddel weer op in het stadhuis van Groningen: de tram. Die zou namelijk zomaar eens de oplossing kunnen zijn voor de bereikbaarheid van Zernike. Inmiddels lijkt de tram niet de gewenste oplossing.
Politiek Groningen sprak destijds verbazing uit over het ontbreken van de tram in een verkeersonderzoek naar de bereikbaarheid van Zernike. De tram is nogal politiek beladen bij de gemeente Groningen. In 2012 zorgde het afblazen van de komst van een tram voor een bestuurscrisis. De komst was destijds al in een vergevorderd stadium, maar de financiering was nogal een punt van zorg. Waar partijen eerder nog enthousiast waren, daar brokkelde in de loop der tijd de steun af. Uiteindelijk barstte de bom en GroenLinks en PvdA stapten toen uit het college.
Een tram rondom het station tussen 1935-1940
Een tram rondom het station tussen 1935-1940 © Groninger Archieven

Miljoeneninvestering

Nieuw onderzoek wijst uit dat de komst van een tram vooral erg duur is: 209 miljoen euro. Verkeerswethouder Philip Broeksma (GroenLinks) ziet dan ook graag dat de huidige busverbindingen richting Zernike een upgrade gaan krijgen. 'Je kan dan denken aan vrije busbanen voor enkel de bus. Of geen vrije busbanen, maar minder overig verkeer. Daardoor kunnen de bussen ook sneller doorrijden. Het voordeel van de tram is wel dat je meer reizigers kan vervoeren. Het is niet perse sneller, maar je hebt meer capaciteit.'

Nieuw onderzoek

De wethouder baseert zich met zijn uitspraken op recent onderzoek. Dat kwam er dus omdat de raad in Groningen aanvullend onderzoek wilde hebben. Dat onderzoek wijst uit dat het verbeteren van de busverbindingen het beste is.
Eerder werd er ook gesproken over een nieuwe treinverbinding, coalitiepartij D66 is daar voorstander van. Uit onderzoek blijkt dat verdergaan met de trein weinig soelaas biedt. Een directe spoorverbinding betekent nogal wat voor de natuur, er moeten dan flink wat ingrepen worden gedaan. Een extra station creëren bij De Hoogte om vanaf daar met de bus verder te gaan levert slechts één minuut aan snellere reistijd op.

Nieuwe raadsperiode

Toch is het niet uitgesloten dat de raadsleden in Groningen wederom de mogelijkheid voor de komst van een tram willen ophouden. Of dat het geval is zal moeten blijken, maar dat is dan in elk geval niet meer voorbehouden aan de huidige gemeenteraad. Die wordt namelijk na de verkiezingen van 16 maart vervangen. Het huidige college van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie hoeft de tram in ieder geval niet per se te hebben.