Vrouwen vanuit de hele wereld halen hoofdsponsor van FC-shirt

Sandra Algouri poseert trots met het shirt van Bjorn Meijer
Sandra Algouri poseert trots met het shirt van Bjorn Meijer © RTV Noord/Stefan Bleeker
Doordat de hoofdsponsor van FC Groningen failliet is, moeten de shirts worden aangepast. Dat doen ze bij het Groningse bedrijf Van Hulley.
Stagiair Myrthe heeft stiekem een briefje bij het shirt van Tomas Suslov in gedaan.
'Daarop heb ik mijn hele naam gezet en wens ik hem succes', vertelt ze met een lach. Ze krijgt stiekem een beetje kriebels als ze het over de 19-jarige middenvelder van FC Groningen heeft en hoopt dat het briefje wellicht een beetje effect heeft. 'Voor de wedstrijd tegen Feyenoord had ik het ook gedaan, maar ik heb tot dusver nog niks gehoord', zegt ze met een kleine teleurstelling.
Dames halen sponsor van FC-shirts

Vanuit de hele wereld

Bij het Groningse bedrijf Van Hulley werken vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zo vertelt eigenaresse Jolijn Creutzberg.
'Hier werken vrouwen die vanuit de hele wereld uiteindelijk in Groningen terecht gekomen zijn. Ze willen graag meedoen in de maatschappij, maar weten niet precies hoe. In het jaar dat ze bij ons zijn geven we ze alle mogelijkheden om een stap richting een betere toekomst te zetten. Ze leren beter Nederlands en doen werkervaring op.'
De dames die bij het bedrijf werken komen overal ter wereld vandaan
De dames die bij het bedrijf werken komen overal ter wereld vandaan © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
Sandra Algouri is een van die vrouwen. Ze vluchtte vijf jaar geleden uit Syrië, maar is nu verantwoordelijk voor alle shirts van FC Groningen. De hoofdsponsor van de club ging failliet waardoor Office Centre van het shirt gehaald moest worden. Voor de wedstrijd tegen NEC moeten er meer dan zeventig shirts met de hand worden gemaakt.

Suslov draagt nog steeds een kindermaat

'Zestig volwassen maten en twaalf kindermaten', vertelt Sandra. Suslov draagt bijvoorbeeld nog steeds een kindermaat.
Sandra bezig met het shirt van Bjorn Meijer
Sandra bezig met het shirt van Bjorn Meijer © RTV Noord/Stefan Bleeker
In de ruimte aan de Peizerweg in Stad staan twee grote tafels en een rij naaimachines waar volop gewerkt wordt. Vrouwen uit alle windstreken werken er aan verschillende projecten, waaronder dus het maken van de nieuwe shirts van FC Groningen.

Snel proces

Het is een snel proces. De sponsor wordt vakkundig uit het shirt geknipt, daarna wordt een witte strook aan de onderkant van een anders shirt er uitgehaald, die dan weer in het midden van het shirt wordt genaaid. Zo zijn er voor elk nieuw shirt, twee shirts nodig.
Ik ga zaterdag zeker de wedstrijd kijken
Sandra Algouri - vermaakte het shirt van Bjorn Meijer
Sandra heeft niks met voetbal, maar vindt het wel een bijzondere opdracht. 'Ik ga zaterdag zeker de wedstrijd kijken', zegt ze. Wellicht let ze dan extra op linksback Bjorn Meijer, want zijn shirt heeft ze net nauwkeurig klaargemaakt.
Ze spreekt prima Nederlands en heeft inmiddels een baan bij het Groningse bedrijf. 'Toen ze vier jaar geleden hier binnenkwam, ging het nog voornamelijk in het Engels', zegt Creutzberg. 'Nu spreekt ze goed Nederlands en begeleidt ze dit hele proces.'

Briefje voor Suslov

Als Sandra het shirt van Meijer heeft afgemaakt geeft ze het aan Myrthe, die ervoor zorgt dat alles wordt ingepakt. De stagiaire weet dat de shirts door de materiaalmannen van FC Groningen worden opgehangen in de kleedkamer, maar hoopt dat het briefje voor Suslov erbij wordt gelegd.