Josha speurt naar restanten eeuwenoude klooster Ter Apel

Josha van der Velden scant de bodem rondom het klooster in Ter Apel met een grondradar
Josha van der Velden scant de bodem rondom het klooster in Ter Apel met een grondradar © Martijn Klungel
Funderingen van oude gebouwen en misschien wel een groot kerkhof. Rondom het klooster in Ter Apel liggen waarschijnlijk nog allerlei onontdekte archeologische schatten. Donderdag wordt daarom het gebied rondom het klooster in kaart gebracht met een grondradar.
Archeoloog Josha van der Velden rijdt de hele dag op zijn quad met daarachter het apparaat dat de bodem in kaart brengt. Turend op zijn schermpje kijkt haar naar zwarte-witte lijntjes. Plots veranderen die lijntjes in een donker zwart blok. Het trekt zijn aandacht.

Archeologisch terrein

Wat het is weet hij niet, maar aangezien het archeologisch terrein is 'zou het best interessant kunnen zijn', zegt hij enthousiast. 'Het zouden oude funderingen, een kelder of opgevulde grachten kunnen zijn. Om het zeker te weten is verder onderzoek nodig'.
Josha ziet op het scherm dat er in de grond 'iets' zit
Josha ziet op het scherm dat er in de grond 'iets' zit © Martijn Klungel/RTV Noord
Toeschouwer van het onderzoek is Margriet van Klinken, museumdirecteur van Museum Klooster Ter Apel. Voor haar is het een 'spannende dag'. Het is voor het eerst dat het gebied rondom het klooster zo grondig in kaart wordt gebracht. Eerder zijn er wel kleine onderzoeken gedaan en delen van funderingen ontdekt, maar nooit grondig.

Fundering van oude boerderij

Tot nu toe weten we dat er ten westen van het klooster een fundering ligt van een oude boerderij, maar hoe groot die funderingen zijn, is onduidelijk. Ook zijn er resten gevonden van een gebouw ten oosten van het klooster dat waarschijnlijk als keuken werd gebruikt, maar ook daarvan is onduidelijk hoe groot het is.
De quad met daarachter de grondradar
De quad met daarachter de grondradar © Wouter Rooke
De scan moet daar duidelijkheid op geven. Maar waar de onderzoekers en de museumdirecteur op hopen, zijn verborgen archeologische schatten. Op een kaartje staat bijvoorbeeld dat er ten noorden van het klooster per toeval graven zijn gevonden. Mogelijk ligt daar een kerkhof.
Hopelijk geeft het aanleiding voor archeologisch vervolgonderzoek
Margriet van Klinken - museumdirecteur van Museum Klooster Ter Apel
Ook liggen er onder de grond nog resten van een school en moet onderzoek uitwijzen hoe groot en breed de - inmiddels - gedempte grachten waren rondom het klooster.
Museumdirecteur Margriet van Klinken
Museumdirecteur Margriet van Klinken © Martijn Klungel/RTV Noord
Vol spanning wacht Van Klinken daarom de onderzoekresultaten af: 'We zijn heel benieuwd of we iets kunnen vinden en wat we kunnen vinden. Hopelijk geeft het aanleiding voor archeologisch vervolgonderzoek', wenst ze.

Bijzondere klus

Ook voor onderzoeker Josha blijft het een bijzondere klus: 'Omdat een deel van het klooster overeind staat, spreekt het tot de verbeelding om weer op zoek te gaan naar middeleeuwse restanten. Dit is pure archeologie. Je puzzelt weer het verleden terug door actief op zoek te gaan naar wat er heeft gelegen'.
Staatsbosbeheer, de RUG, de gemeente Westerwolde en het Museum Klooster Ter Apel dragen bij aan het onderzoek. De verwachting is dat over een maand de eerste resultaten bekend zijn.