Uitslag Groningen: PvdD en Student en Stad grote winnaars

Gemeente Groningen
Gemeente Groningen © RTV Noord
De Partij voor de Dieren en Student en Stad zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Groningen. GroenLinks levert twee zetels in, maar blijft wel de grootste partij.
De Partij voor de Dieren gaat van drie naar vier zetels. Student en Stad gaat van één naar drie zetels. Nieuwkomer Partij van het Noorden komt met 4,1 procent van de stemmen met stip binnen. De partij stevent daarmee af op twee zetels.
De opkomst in Groningen is 54,4 procent.
Lijsttrekker Student en Stad: ‘We gaan een leuk feestje vieren’

GroenLinks verliest, maar blijft de grootste

GroenLinks, tot vanavond de grootste met 21 procent van de stemmen, gaat terug naar 17,8 procent. Dat betekent dat ze van de elf zetels die ze hadden er twee moeten inleveren en op negen zetels uitkomen.
Ook de SP (van 5 naar 4), VVD (van 4 naar 3), ChristenUnie (van 3 naar 2) verliezen zetels. PvdA, D66, CDA en PVV verliezen eveneens in stemmen, maar het lijkt voor de partijen niet op een zetelverlies uit te draaien. Voor CDA is dat het best mogelijke scenario: de partij vreesde voor een halvering.

Fusiepartij valt tegen, geen zetel voor Forum

Fusiepartij Stadspartij 100% Groningen verliest ook: van het gezamenlijke percentage van 2018 (11,7 procent) haalt de partij nu 9,2 procent van de stemmen. Daarmee behouden ze wel hun vier zetels.
Nieuwkomer Forum voor Democratie haalt 1,7 procent van de stemmen. Dat is onvoldoende voor een zetel. Hetzelfde geldt voor nieuwkomers Partij voor de Zuinigheid, BVNL en Lijst Blanco Teunis Dokter.
Zo kan de coalitie in Groningen eruit komen te zien:
De huidige coalitie, bestaande uit GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie komt een zetel tekort om de meerderheid in de gemeenteraad te behouden. Er zal dus een andere coalitie gevormd moeten worden. In de coalitiebouwer hieronder kun je alle mogelijke opties bekijken. Het zal minstens weer een vierpartijencoalitie worden.