Uitslag Midden-Groningen: GemeenteBelangen en Leefbaar M-G BBB grote winnaars

Gemeente Midden-Groningen
Gemeente Midden-Groningen © RTV Noord
De gemeente Midden-Groningen kent twee absolute winnaars. GemeenteBelangen ging van vijf naar acht zetels en wordt de grootste partij, terwijl de combinatie Leefbaar Midden-Groningen/BBB van één naar maar liefst zes zetels groeide.
Bijna alle andere partijen verloren. Zo gaat de Partij van de Arbeid vijf naar vier zetels, terwijl de SP van z'n vijf zetels twee moet inleveren. Net als de SP komen ook het CDA en de ChristenUnie op drie zetels. Beide christelijke partijen gingen van vier naar drie.
De opkomst in Midden-Groningen is 46,3 procent.
Lijsttrekker Gemeentebelangen Midden-Groningen: ‘Dit is een afstraffing van de coalitie’

VVD gehalveerd

De VVD wordt in Midden-Groningen gehalveerd en gaat van vier naar twee zetels. Ook GroenLinks verloor een zetel en gaat vandrie naar twee zetels.
D66 hield de schade beperkt en blijft op twee zetels staan.

Hoe was het vier jaar geleden?

De gemeenteraad was vier jaar geleden aardig versplinterd. Drie partijen kregen vijf zetels, te weten de PvdA, Gemeentebelangen en de SP. Vier partijen kregen vier zetels.
Hoe zou de coalitie in Midden-Groningen eruit kunnen gaan zien?
De PvdA, SP, ChristenUnie en het CDA vormden in Midden-Groningen op dit moment een coalitie. Deze coalitie is niet meer mogelijk. Er zullen andere partijen een meerderheid moeten vormen. In de coalitiebouwer hieronder kun je bekijken welke mogelijkheden er zijn.
De reactie van de grote winnaar in Midden-Groningen: