Uitslag Westerwolde: GemeenteBelangen blijft de grootste, PVV vierde partij

Gemeente Westerwolde
Gemeente Westerwolde © RTV Noord
In de gemeente Westerwolde is GemeenteBelangen de grootste partij gebleven met zes zetels. Nieuwkomer PVV haalde drie zetels en wordt de vierde partij.
GemeenteBelangen verloor licht, maar blijft met zes zetels de grootste partij in Westerwolde. De Partij van de Arbeid verloor ook licht (20,3 procent van de stemmen tegen 23,5 vier jaar geleden, maar blijft met 5 zetels de tweede partij.
De opkomst in Westerwolde is 52 procent.

Winst CDA

Het CDA won in Westerwolde: de Christendemocraten haalden 19.2 procent tegen 15,6 procent in 2018 en krijgen in de raad van Westerwolde vier zetels. Dat is één zetel meer dan de PVV. De nieuwkomer komt binnen met drie zetels.
VVD en GroenLinks komen uit op elk één zetel.

Dit jaar twee zetels meer in Westerwolde

In Westerwolde zijn vandaag twee zetels meer te verdelen dan bij de vorige herindelingsverkiezingen van 2018. Gemeentebelangen was toen de grootste partij, met 27,5 procent van de stemmen.
Samen met de Partij van de Arbeid vormden ze vier jaar lang een coalitie.
Doordat in de afgelopen vier jaar de bevolking in de gemeente is gegroeid, mede door de instroom van asielzoekers in het azc in Ter Apel, is de gemeente boven de 25.000 inwoners uitgekomen. Daardoor mag de gemeenteraad nu uit 21 raadsleden bestaan, in plaats van 19. Daarom is de zetelindeling van deze verkiezingen niet goed te vergelijken met de vorige verkiezingen
Hoe kan de coalitie er in Westerwolde uit gaan zien?
Samen met de Partij van de Arbeid vormde Gemeentebelangen vier jaar lang een coalitie. Die optie is ook nu mogelijk. Maar er zijn ook andere opties. In onderstaande coalitiebouwer kun je zelf kijken welke partijen een meerderheid in de raad kunnen vormen
De reactie van de twee grootsten in Westerwolde (toen de uitslag nog niet definitief was):