Dader Baflo-drama mag van rechter terug naar Benin

Alasam S. doodde in 2011 zijn vriendin en een agent in Baflo
Alasam S. doodde in 2011 zijn vriendin en een agent in Baflo © RTV Noord
De 36-jarige Alasam S., die elf jaar geleden in Baflo zijn vriendin Renske Hekman en politieman Dick Haveman om het leven bracht, mag terug naar zijn geboorteland Benin. De man zat zijn celstraf van 5,5 jaar uit en doorliep zijn tbs-behandeling. De rechter heeft hier nu een punt achter gezet.
S. wordt in Benin opgevangen door zijn familie en zijn terugkeer is verder afgestemd met de autoriteiten van het Afrikaanse land.
Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg een week geleden de tbs-maatregel met een jaar te verlengen. Dit ging in tegen het advies van de deskundigen. Die achten de kans op herhaling laag en vinden dat S. voldoende behandeld is.

Ongewenst in Nederland

Door zijn veroordeling is S. volgens het Nederlandse vreemdelingenrecht 'ongewenst' verklaard. Dit betekent dat hij na de beëindiging van de tbs-maatregel onder begeleiding Nederland moet verlaten. Deze begeleider zal S. overdragen aan zijn familie in Benin.

Reis naar Benin binnenkort mogelijk

Een ander probleem was het uitreisdocument dat S. langere tijd probeerde te bemachtigen. Nu is dat document verstrekt en verzet het OM zich tegen de terugkeer. Dit verzet is volgens de rechter onverwacht en onvoldoende onderbouwd. Het vereiste document is tot eind april geldig, dat betekent dat S. binnenkort kan afreizen. Mits het OM niet tegen deze beslissing in hoger beroep gaat.
Wat gebeurde er tijdens het drama van Baflo?
S. sloeg op 13 april 2011 zijn vriendin Renske Hekman dood met een brandblusser. Op zijn vlucht schoot hij motoragent Dick Haveman dood met diens eigen dienstwapen. S. had sinds een jaar een relatie met Renske. Hij voelde zich op die dag in april neerslachtig. Hij was uitgeprocedeerd en moest terug naar zijn geboorteland Benin. Dat wilde hij destijds niet.

Renske ging vanaf haar werk naar hem toe. S. gebruikte antidepressiva en had net een aanpassing in zijn medicatie gehad. Al eerder had zo'n aanpassing tot psychotische verschijnselen geleid.

S. wilde die avond de woning van Renske in Baflo verlaten. In de gemeenschappelijke hal probeerde ze hem tegen te houden. S. sloeg haar dood met een brandblusser. Buren die op het geschreeuw afkwamen, belden 112.

Worsteling met agent Haveman
Terwijl Renske dood in de hal lag, vluchtte S. richting het station, vlak bij haar woning. Daar stuitte hij op motoragent Dick Haveman. Tijdens een worsteling pakte S. zijn dienstwapen af en schoot de agent door zijn hoofd. Uiteindelijk werd S. op steenworp afstand van het station opgepakt. Nadat S. was neergeschoten, wisten agenten hem te overmeesteren.