Westerkwartier en Schiermonnikoog krijgen geld om van aardgas af te komen

Een warmtepomp
Een warmtepomp © ANP
De dorpen Midwolde, Oostwold en Lettelbert (MOL) in de gemeente Westerkwartier en een deel van het dorp op Schier worden de komende jaren aardgasvrij. Dat maakte de minister voor Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, donderdag bekend.
De drie dorpen in het Westerkwartier en de wijk Nieuw Dokkum op Schier zijn aangewezen als proeftuin in het zogeheten Programma Aardgasvrije Wijken. De proeftuinen zijn bedoeld om te leren hoe een bestaande woonwijk succesvol aardgasvrij kan worden. Dit gebeurt onder andere door de aanleg van warmtepompen en door woningen beter te isoleren.

4,6 miljoen euro

De gemeente Westerkwartier krijgt 4,6 miljoen euro om de MOL-dorpen van het gas te halen. In de dorpen worden ruim vijfhonderd woningen eerst goed geïsoleerd, waarna de huizen daarna worden verwarmd zonder aardgas. Dat gebeurt via een aan te leggen warmtesysteem met hybride waterpompen.
'Fantastisch!', laat wethouder Hielke Westra weten. 'Met de toekenning van deze proeftuin kunnen we als gemeente versneld gaan ontdekken en leren hoe we onze dorpen aardgasvrij kunnen maken'.

Eerder afgewezen

De gemeente Schiermonnikoog is ook blij met de bijdrage; 2,3 miljoen euro van het Rijk kan gebruikt worden om de wijk Nieuw Dokkum aardgasvrij te maken. Het eiland heeft eerder een aanvraag gedaan om subsidie te krijgen. Die is toen afgewezen, waarna de gemeente aan een nieuwe subsidieronde besloot mee te doen.

Samen met bewoners

'We zijn blij en trots', laat burgemeester Ineke van Gent weten. Volgens de gemeente zal door de bijdrage het aardgasvrij maken van de wijk haalbaar en betaalbaar zijn voor alle bewoners, zowel voor de koopwoningeigenaren als voor de huurders. In de wijk staan veel sociale huurwoningen van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland.
'Deze financiële steun geeft de energietransitie op het eiland een enorme boost. We kijken ernaar uit om samen met onze bewoners, WoonFriesland, Liander en anderen te werken aan een aardgasvrij Schiermonnikoog', aldus van Gent.

Zonder gas

Er zijn plannen om bij Schiermonnikoog naar gas te boren. Het eiland vindt het daarom belangrijk om te laten zien dat er ook zonder gas gewoond kan worden.
Het Programma Aardgasvrije Wijken loopt al langere tijd en telt momenteel twaalf locaties in onze provincie plus Schiermonnikoog.