Dertig maanden cel geëist voor gewelddadige incassering drugsschuld in Delfzijl

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Voor afpersing en pogingen daartoe is tegen een 29-jarige man uit Delfzijl een celstraf van dertig maanden geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De man incasseerde op 6 december 2021 een drugsschuld en deed dat op hardhandige wijze. Hij kreeg daarbij hulp van een oude man uit Appingedam, die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van anderhalf jaar uit moet zitten.
Het slachtoffer werd in zijn woning in Delfzijl bedreigd, mishandeld en gedwongen om in de Havenstad geld te pinnen. Hij nam na het incident zelf contact op met de politie en noemde de namen van zijn belagers. Ook meldde hij dat vooral zijn plaatsgenoot het vaker op hem had gemunt. Beide verdachten werden daarna gehoord, maar ontkenden.
Het slachtoffer had echter een troef achter de hand: hij had in zijn woonkamer een camera verborgen en het geweld was op beeld vastgelegd. Toen hij de beelden liet zien aan de politie, bekenden de twee verdachten alsnog.

Drugsschuld

Het slachtoffer had een drugsschuld bij de verdachte uit Delfzijl. Een kilo 3-MMC (een designerdrug, red.) was geleverd, maar niet betaald. De verdachte zat de wanbetaler daardoor achter de broek en kreeg in elk geval een keer hulp van zijn vriend uit Appingedam; dat was de keer die door het slachtoffer gefilmd is.
De mannen zouden bij het verlaten van het huis van de verdachte ook sieraden, geld en een zaklamp hebben meegenomen, maar dat is door de verdachten ontkend. Op de camerabeelden is echter te zien dat de verdachte uit Delfzijl een zaklamp bij zich stak. 'Een beetje een domme actie', zei de man tegen de rechters.

Net uit de gevangenis

Het slachtoffer moest de man uit Delfzijl vierduizend euro betalen. 'Maar tot op heden is geen cent betaald', aldus de verdachte. Van de bankrekening van het slachtoffer waren geldbedragen overgeboekt naar het rekeningnummer van een van de verdachten. Beide verdachten hebben overigens een strafblad. De man uit Appingedam was nog maar net op vrije voeten toen hij zijn vriend hielp. Er stonden voor hem nog vier maanden voorwaardelijk, die zou hij ook moeten uitzitten.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.