Bevrijdingsfestival Groningen dit jaar niet meer gratis

Sfeer op het Bevrijdingsfestival in 2016
Sfeer op het Bevrijdingsfestival in 2016 © ANP
Het Bevrijdingsfestival in het Stadspark in Groningen is dit jaar niet gratis. Het festival werkt normaal gesproken zonder entreegeld, maar daar wijkt de organisatie dit jaar vanaf vanwege 'forse prijsstijgingen van dit moment.'
Bezoekers betalen op 5 mei een symbolisch bedrag van vijf euro voor een ticket. Volgens de organisatie hebben de prijsstijgingen 'impact op de doorgang van de festivals'.

'Hoogwaardig festival blijven'

'De sector heeft twee jaar stilgezeten en dat heeft geld gekost. We willen een hoogwaardig festival blijven neerzetten met een kwaliteit line-up, dus daar vragen wij een bescheiden bijdrage voor', zegt directeur Ebel Jan van Dijk van het Bevrijdingsfestival Groningen. 'We zijn een organisatie zonder winstoogmerk, maar willen op de inhoud van het festival niet inleveren.'
Van de veertien bevrijdingsfestivals is Groningen het enige waar entreegeld wordt gevraagd. Het gaat om een pilot. 'Andere festivals staan achter deze beslissing, maar vinden terecht belangrijk dat het bezoek ervan laagdrempelig moet blijven', aldus Van Dijk.

Niet iedereen betaalt entreegeld

Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen entree te betalen. Bovendien wordt volgens Van Dijk nagedacht over gratis toegang voor minima. 'Daarover volgt nog meer informatie.'
Bekijk hier de volledige uitleg van de organisatie:
Entreegeld voor Bevrijdingsfestival? 'Alles is duurder geworden'
Ambassadeurs van de Vrijheid
Het Bevrijdingsfestival werkt door het hele land met zogeheten Ambassadeurs van de Vrijheid. BN'ers maken in de aanloop naar 5 mei (actuele) verhalen over (on)vrijheid. Zo spraken Suzan & Freek op Lesbos en in Athene met vluchtelingen, samen met Stichting Vluchteling. Historicus Klaus Müller onderzocht samen met Duncan Laurence hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de LGBTQ+ gemeenschap te behoren. Fresku schrijft in aanloop naar 4 en 5 mei een nummer over vrijheid en Ambassadeur Donnie bereidt een Vrijheidsmaaltijd samen met mensen met een bijzonder verhaal over vrijheid.

'Aan vrijheid mag geen prijskaartje hangen'

Op sociale media is niet iedereen enthousiast over de aangekondigde entreeprijs. 'Geld vragen voor bevrijdingsfestival? In Groningen zijn ze de weg kwijt', schrijft SP-Kamerlid Renske Leijten op Twitter. Twitteraar Arjan Boerma denkt dat er een praktisch argument is: 'De cynicus in mij zegt dat dit een manier is om het publiek zodanig te reduceren dat het op de Drafbaan past.'
Fractievoorzitter van de PvdA in Stad Julian Bushoff is ook kritisch: 'Aan vrijheid mag geen prijskaartje hangen. Juist nu niet.' Zijn partij wil hier vragen over stellen tijdens het vragenuur.

Publiek weer terug

De festivals op 5 mei kunnen dit jaar weer doorgaan met publiek. Vanwege corona werden de edities in 2020 en 2021 volledig online gehouden. Onder meer Rapper Donnie, Goldband, Jungle by Night, Son Mieux, Joost van Bellen, Selah Sue en The Vices komen dit jaar naar de Drafbaan in Stad.
Het Bevrijdingsfestival is de hele dag live te volgen via RTV Noord. Vanuit een studio op het festivalterrein doen we live verslag van het festival.