Bejubelde Taaij met 'nieuw team' richting belangrijke fase

Lycurgus-coach Arjan Taaij zet een wave in
Lycurgus-coach Arjan Taaij zet een wave in © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
De volleyballers van Amysoft Lycurgus kunnen met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen week. De bekerfinale werd bereikt ten koste van Numidia en coach Arjan Taaij heeft misschien wel de sleutel tot een geheim wapen in handen richting een belangrijke fase.
De komende vier weken speelt Lycurgus als nummer drie mee in de kampioenspoule, waarin de beste twee aan het einde gaan strijden om de landstitel. Active Living Orion (ongeslagen) uit Doetinchem en Draisma Dynamo uit Apeldoorn zijn ruim boven Lycurgus geëindigd in de reguliere competitie.

Veel lawaai van tribune

Toch kunnen de Groningers hoop houden op de prijzen. In eerste plaats omdat er op maandag 18 april gestreden mag worden om de nationale beker in Ede, tegen Orion. En afgelopen woensdag openbaarde zich nog iets wat misschien wel als extra 'wapen' ingezet kan worden, namelijk een groep 'nieuwe supporters' die ontzettend veel lawaai maakte. Met name de coach van Lycurgus, Arjan Taaij, werd voortdurend luidkeels toegezongen.
Arjan Taaij: 'Als ze blijven komen, dan ga ik een keer op mijn buik'

'Dit geeft een heleboel energie'

'Dit zijn ongeveer honderd studenten van de Hanzehogeschool. Die geef ik les. Ik geef een blokje volleybal op de ALO in Groningen. We proberen een paar keer per jaar de studenten naar de hal te krijgen, zodat ze ook een keer wat echte beelden zien van volleybal op hoog niveau in Nederland. En ik weet niet wat er gebeurd is, maar nu waren ze verbaal wat meer aanwezig, en specifiek richting mij', glundert Taaij.
'Dat is alleen maar leuk en geeft een heleboel energie. Dat is bij wijze van spreken de reden dat ik hier nog steeds trainer/coach ben, omdat het leuk is om met jonge mensen te werken. Ze geven heel veel energie en dat doen ze ook als ze komen kijken.'
De toeschouwers maken flink lawaai voor Lycurgus
De toeschouwers maken flink lawaai voor Lycurgus © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

'Er staat een heel ander team op het veld'

De euforie was woensdag misschien wel extra groot, doordat Lycurgus in een lastige fase zit. De aanvoerder van Lycurgus, Dennis Borst, weet dat zijn ploeg het niet makkelijk heeft.
'Het is gewoon hard vechten. We hebben genoeg gesprekken met elkaar gevoerd en je ziet dat dat nu ook heeft geholpen. Er staat een heel ander team op het veld. We wilden niet voor elkaar werken. Dat zeiden we niet tegen elkaar, maar dat kon je wel zien. Daar hebben we het een keer anderhalf uur over gehad en afgelopen week nog eens drie kwartier. We hebben gewoon heel goed gewerkt de afgelopen anderhalve week en dat zie je nu terug', aldus Borst.
Taaij voegt toe: 'Dit is een groot compliment voor ons allemaal. Soms heb je wat mindere momenten nodig om ook weer op zoek te gaan naar verbetering. Dat is wat we de laatste anderhalve week goed gedaan hebben. En als we dit structureel kunnen laten zien, dan zijn er heel veel mogelijkheden'
Dennis Borst: 'Er staat een compleet ander team'

'Bekerfinales zijn rare wedstrijden'

Borst denkt dat Lycurgus zeker niet kansloos is voor een prijs in de belangrijkste fase van het seizoen. 'De bekerfinale gaat om één wedstrijd. Dat is anders dan de play-offs, en het kan altijd raar lopen. Een aantal jaren geleden verloren we van Taurus in de finale (in 2018, red.), terwijl niemand Taurus een stuiver gaf. De afgelopen twee jaren gaf niemand ons een stuiver, maar toen wonnen we wel van Dynamo. Bekerfinales zijn rare wedstrijden. De realiteit is dat Orion ook echt heel goed is, dus wij moeten wel heel goed spelen die dag.'

Taaij belooft buikschuiver

Wat betreft het publiek van afgelopen woensdag, dat drong nog wel aan op een reactie van de Lycurgus-coach, maar Taaij hield het relatief rustig. 'Het inzetten van een wave, dat vond ik wel voldoende aandacht. Maar laten we afspreken, als ze de komende weken blijven komen, dan maak ik een keer een buikschuiver.' Of de studenten er de komende tijd ook bij zijn in de beslissende fase, zoals bij de bekerfinale? 'Wie weet, daar gaan we over nadenken', eindigt Taaij met een flinke grijns.
Speelschema kampioenspoule

19 maart Dynamo - Lycurgus, 20.00 uur

26 maart Lycurgus - Orion, 20.00 uur

30 maart Lycurgus - Sliedrecht/SSS, 20.00 uur

03 april Lycurgus - Dynamo, 15.00 uur

09 april Orion - Lycurgus, 15.00 uur

16 april Sliedrecht/SSS - Lycurgus, 20.00 uur

Bekerfinale 18 april Orion - Lycurgus, 13.00 uur in Ede